Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

24- Vliegen vang je met stroop

Aflevering nr 24

Uitgezonden: 14 en 15 juni 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

"Vliegen vang je met stroop." Niet waar, zeggen vliegenonderzoekers Renate Smallegange en Frits Kelling in Adams Appel. Azijn lokt vliegen beter dan stroop. Stroop is minder vluchtig en geurt dus minder. Smallegange en Kelling promoveerden aan de Rijksuniversiteit Groningen op het vangen van vliegen met licht en geur.

Vliegenvallen, dat wil zeggen UV-lampen achter een rooster dat vliegen executeert, zouden veel beter kunnen werken, ontdekten ze: De elektrocutieroosters zijn vaak zo grofmazig dat vliegen er ongedeerd doorheen vliegen. Het UV-licht wordt meestal gecombineerd met dat kille, blauwe licht, wat vliegen juist afstoot. De lampen hebben meestal een wit omhulsel, maar vliegen lok je beter met een zwarte achtergrond, vanwege het sterkere contrast met het UV-licht. Hebben gangbare lampen een frequentie van 100 hertz, vrouwtjesvliegen vinden 40 hertz aantrekkelijker en mannetjes juist 175 hertz.

Behalve door licht laten vliegen zich vangen met geuren. Het optimale vliegenparfum is een mengsel van kippenmest, rottend vlees, gist en brood gedrenkt in bier of azijn. Bier lokt overigens vooral vliegenmannen, want ook in geurvoorkeur verschillen de vliegenseksen. En in een stal vol kippenmest weet slechts de stank van bedorven vlees vliegen nog te bekoren, en dan alleen hongerige, geslachtsrijpe vrouwtjes. Vliegenbestrijding begint volgens de onderzoekers overigens met voorkomen: door horren voor de ramen te plaatsen.

Smallegange hield dagenlang vliegen in laboratoriumkamers in de gaten en keek hoe ze reageerden op licht van diverse kleuren en frequenties. Kelling onderzocht de gevoeligheid van vliegen voor geuren. Hij blies pufjes geurstof over de neus van een klem gezette vlieg. Twee piepkleine elektroden maten de activiteit van de reukcellen en vertaalden die in een tikkend geluid. De vliegenneuzen tikten het snelst bij geïsoleerde geurstoffen uit kippenmest, rot vlees, gist en citrus. De eerste drie lokten vliegen aan, citrusgeuren stootten ze juist af.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Koos Dijksterhuisen Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

dr. Renate Smallegange en dr. Frits Kelling, Biologie, Rijksuniversiteit Groningen; de heer Kees Simons, veehouder te Westerlee

Informatie Fenneke Colstee
Links

Vliegen(bestrijding):

http://www.dierengezondheidszorg.be

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06