Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

21- De koppenserie: onbekend werk van H.N. Werkman

Aflevering nr 21

Uitgezonden: 24 en 25 mei 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Het werk van Hendrik Nicolaas Werkman mag zich zo’n 60 jaar na zijn dood verheugen in een grote populariteit. Relatief onbekend is de ‘Koppenserie’ die hij in 1942 maakte. Hij liet zich hiervoor inspireren door de kunst van de oude Ethiopiërs, de zogenaamde Abessijnse kunst. Op zijn beurt blijkt Werkman ook in 2003 inspirator te zijn van veel eigentijdse grafisch kunstenaars.

Adams Appel toog met Dieuwertje Dekkers naar het Groninger Museum waar op dit moment de Koppenserie tentoongesteld wordt. Dieuwertje Dekkers, kunsthistorica en Werkman-kenner, brengt momenteel het hele werk van Werkman in kaart. Ook analyseert zij zijn teruggevonden correspondentie. Uit een brief aan een kunstvriend uit Warffum blijkt zijn enthousiasme over de Koptische kunst.

Jan Cees Schelvis is grafisch vormgever in Groningen. Hij staat in dezelfde ambachtelijke traditie als Werkman en herkent in hem de duidelijke verbondenheid met de techniek. Werkman gebruikte de drukpers op een onorthodoxe manier; Schelvis vindt het een uitdaging om met zijn eigen gereedschap, de computer, over de grenzen van de techniek te gaan.

Programmamaker Hendrik-Jan van Telgen
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

Dr. Dieuwertje Dekkers, kunsthistorica en Werkman-kenner, en Jan Cees Schelvis, grafisch vormgever

Informatie Fenneke Colstee
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06