Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

17-De behandeling van diabetes

Aflevering nr 17

Uitgezonden: 26 en 27 april 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Adams Appel gaat deze week over onderzoek naar nieuwe behandelme-thoden van diabetes, vaak nog suiker-ziekte genoemd. Bij diabetes is het glucosegehalte in het bloed hoger dan normaal. Dit komt doordat de alvleesklier z’n werk niet goed doet. De alvleesklier maakt insuline aan en insuline zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen door het lichaam. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan blijft de glucose zweven in het bloed. Dit veroorzaakt allerlei klachten, zoals dorst, veel plassen enz. De huidige behandelmethoden zijn erop gericht om van buiten het lichaam extra insuline toe te dienen door b.v. te spuiten, een pompje te gebruiken of tabletten te slikken. Diabetes is zodoende goed te behandelen, maar lastig is het vaak wel. Het zou natuurlijk veel mooier zijn als het lichaam op de een of andere manier zelf weer insuline gaat aanmaken.

Martijn de Groot, bioloog en onderzoeker bij de afdeling chirurgie van het AZG, heeft onderzoek gedaan naar de transplantatie van de eilandjes van Langerhans in de buikholte. Deze eilandjes maken de juiste hoeveelheid insuline aan om ervoor te zorgen dat de glucose wordt opgenomen door de verschillende lichaamsweefsels. Maar hoe zorg je ervoor dat deze eilandjes door het lichaam worden geaccepteerd? Nu nog sterven ze door zuurstofgebrek vrij snel af. Toch lijkt dit onderzoek een goede stap vooruit naar een behandel-methode waarbij het lichaam zelf de glucose weer reguleert.

Mieke van Beers, dierenarts in Norg en moeder van jonge kinderen, weet sinds 9 jaar wat het is om te leven met diabetes. Ze functioneert uitstekend, heeft een goed leven, maar geeft toe dat het regelmatig spuiten toch absoluut lastig is. Zij volgt het onderzoek van Martijn de Groot met grote interesse.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten drs. Martijn de Groot, bioloog en onderzoeker,AZG, en Mieke van Beers, dierenarts te Norg, diabetespatiënte
Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06