Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

16- Je moet de studie kiezen met de beste toekomstmogelijkheden

Aflevering 16

Uitgezonden: 19 en 20 april 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Ieder jaar worstelen honderden jonge Groningers en Drenthen met de vraag welke opleiding zij gaan volgen na hun middelbare school. Zij worden bestookt met voorlichtingmateriaal van hogescholen en universiteiten èn met goed bedoelde adviezen van ouders, vrienden, schooldecanen, overbuurvrouwen en wie al niet meer. Maar hoe kies je nu een studie?

Volg je je hart en ga je archeologie studeren omdat je altijd al oude potscherven verzamelde of kies je rechten omdat iedereen zegt dat je daar wel een goed betaalde baan mee kunt krijgen?

Adams Appel sprak met Harke Bosma, ontwikkelingspsycholoog bij de RUG en expert op het gebied van keuzes die jongeren maken. Hij pleit voor een grondig zelfonderzoek voordat je een studie kiest en niet voor een eindeloze bestudering van de arbeidsmarkt. En voor ruimte om een verkeerde keuze te kunnen maken en gedwongen te worden om nu eens echt goed bij jezelf te rade te gaan.

Christina Fuller, 6vwo-leerling van het Esdalcollege in Emmen, staat op het punt om een definitieve keuze te maken. Waarschijnlijk wordt het nederlands, want ze wil straks de journalistiek in. Haar vader vindt een studie tandheelkunde meer geschikt, want tandartsen heb je altijd nodig.

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

dr. Harke Bosma, ontwikkelings-psycholoog bij de RUG, gespe-cialiseerd in de keuzes die jongeren maken; Christina Fuller, 6vwo-leerling aan het Esdal-college in Emmen, en haar vader

Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06