Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

13-Leestraining maakt gehandicapte weerbaarder

Aflevering 13

Uitgezonden: 29 en 30 maart 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke handicap wonen tegenwoordig zo zelfstandig mogelijk. Ze hebben echter vaak moeite met lezen. Dat is lastig, want lezen heb je nodig om zelfstandig aan de samenleving deel te nemen. Orthopedagoog Piet Geert Nicolay ontwikkelde daarom een trainingsprogramma ‘Begrijpend lezen’ speciaal voor verstandelijk gehandicapten.

Piet Geert Nicolay werkt als manager bij de Stichting NOVO, een instelling voor mensen met een verstandelijke handicap. Hij bedacht leesoefeningen die direct aansluiten bij de belevingswereld van de mensen voor wie hij de methode ontwikkelde. Zo maakte hij lessen over contactadvertenties, zelfverzorging, aardappels poten en het gebruik van medicijnen. De lessen bestonden zowel uit individuele trainingen als groepssessies. Vaak waren hele discussies het gevolg. Het resultaat was een duidelijke verbetering van de leeskwaliteit in de hele groep. Ook het zelfvertrouwen van de deelnemers kreeg hierdoor een flinke impuls.

Willem van Dam uit Appingedam, nam deel aan de training en plukt er nog dagelijks de vruchten van. Lastig blijft dat er voor mensen als Willem weinig leesboeken bestaan. Om hier verandering in te brengen worden er in het kader van het ‘Jaar van de gehandicapte’ subsidies beschikbaar gesteld voor auteurs die boeken schrijven voor mensen met een verstandelijke handicap.

Programmamaker

Willem Peter Meeuwissen

Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten

dr. Piet Geert Nicolay, orthopedagoog bij de stichting NOVO, en Willem van Dam uit Appingedam, één van de deelnemers aan de leestraining die door Nicolay werd ontwikkeld

Informatie Fenneke Colstee
Links

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06