Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

10-Lichtvervuiling en sterrenkijken: Mag het licht 's nachts uit?

Aflevering nr 10

Uitgezonden: 8 en 9 maart 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Vroeger ging de beheerder van het Kapteyn Instituut, het onderkomen van de sterrenkundigen in Groningen, nog op zijn fiets door de stad om alle lichtreclame uit te schakelen wanneer de sterrenkundigen waarnemingen deden. Tegenwoordig is daar geen beginnen meer aan. De hoeveelheid licht die iedere nacht uit kassen, straatverlichting en gevelreclame naar de hemel wordt gestraald, is zo groot dat echt wetenschappelijk sterrenkundig onderzoek nog amper in Europa kan worden gedaan.
Adams Appel gaat deze keer over lichtvervuiling. Georg Comello, bibliothecaris van het Kapteyn Instituut van de RUG en bovendien onlangs uitgeroepen tot wereldkampioen sterren-kijken, stelt dat heel veel lichtvervuiling vermeden zou kunnen worden. "Lichtreclame is alleen maar goed voor de portemonnee van grote bedrijven, straatverlichting geeft vaak een vals gevoel van veiligheid en verlichte kassen kunnen best geblindeerd worden." Jan Huizing, lichtreclame-ontwerper uit Groningen, en Joost de Jong, rozenkweker uit Klazienaveen, dienen hem van repliek.

  • Deze aflevering van Adams Appel sluit aan bij de landelijke Sterrenkijkdagen die van 7 t/m 9 maart 2003 plaats vinden bij 70 sterrenwachten en amateursterrenkundigen in heel Nederland.
  • In Groningen en Drenthe kan men op 7 maart 2003 sterren kijken in Assen, Dwingeloo, stad Groningen, Appingedam, Bellingwolde, Delfzijl, Slochteren en Wehe den Hoorn. Op 8 maart 2003 kan men terecht in Groningen en in Oude Pekela.
  • Kijk voor meer informatie over de exacte locaties en tijden op Teletekst pagina 718.

Programmamaker Willem Peter Meeuwissen
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Andries Bierling en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten Georg Comello, bibliothecaris van het Kapteyn Institiuut , sterrenkundig laboratorium van de RUG, èn wereldkampioen sterrenkijken; Joost de Jong, rozenkweker in Klazienaveen; en Jan Huizing, lichtreclame-ontwerper te Groningen
Informatie Fenneke Colstee
Links op dit gebied:
Elke link opent een nieuw venster

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06