Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

02-Goede voornemens zijn goed

Aflevering nr 2

Uitgezonden: 11 en 12 januari 2003


Bekijk de uitzending (wmv formaat)

Hoe frustrerend dat het weer niet lukte: het laatste pakje net opgerookt bij het vuurwerk en al op nieuwjaarsdag naar de sigarettenautomaat... Een jaar wachten voor de herkansing. Na een half jaar is één van de drie goede voornemens gelukt, constateerde psycholoog Jannet de Jonge. Zij volgde 92 mensen die zich een jaar geleden met oud & nieuw hadden voorgenomen af te vallen, meer te bewegen, gezonder te eten, te stoppen met roken of drinken of goede daden te verrichten. Bij eveneens een derde was het na dat halve jaar alweer mislukt en de rest had zijn plannen nog niet gerealiseerd maar had de moed evenmin opgegeven.

Dat een derde van de mensen hun goede voornemen uitvoert, is trouwens zo’n slechte score niet. Uit onderzoek van Canadese psychologen blijkt dat een kwart van de mensen hun goede voornemens al binnen een week opgeven. Gemiddeld nemen mensen zich tien jaar lang hetzelfde goede voor. Vier van de vijf mensen die stoppen met roken zijn binnen een jaar weer begonnen.
De Jonge beaamt dat stoppen met roken of drinken haast nooit lukt. Maar zij ondervroeg vooral vrouwen en die bleken vooral een gezondere leefstijl na te streven. En dat blijkt een minder hopeloos streven te zijn.

Het meedoen aan zo’n psychologisch experiment kan overigens op zichzelf al bijdragen tot het ten uitvoer brengen van een goed voornemen, want als anderen ervan op de hoogte zijn, is men meer geneigd tot volhouden. Daarom moet je een goed voornemen aan anderen vertellen, er misschien afspraken over maken.
Er komt nog minder terecht van goede voornemens die niet met nieuwjaar worden gemaakt. Dat wordt bevestigd door het Canadese onderzoek. De Jonge denkt dat het collectieve en ook het rituele karakter van de nieuwjaarsvoornemens de kans op succes verhogen.
Een al te grote teleurstelling en gevoel van falen kan men voorkomen door zich niet meteen de meest vergaande deugd voor te nemen. Wie wil afvallen, hoeft niet direct 15 kilo te verlangen. En de 72-jarige meneer in De Jonges onderzoek die eindelijk piano wilde leren spelen en nu inderdaad pianoles heeft, is geslaagd, ook al is het concertpodium nog niet binnen zijn bereik.

Programmamaker Koen de Koning
Columnist Stefan Nieuwenhuis
Redactie Koos Dijksterhuis en Willem Peter Meeuwissen
Hoofdredactie Fenneke Colstee
Gasten Drs. Jannet de Jonge, psychologie, Rijksuniversiteit Groningen
Informatie Fenneke Colstee
Links op dit gebied:

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06