Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsRUG videosAdams AppelArchive

05 - Stoppen met roken. Waarom niet?

Op TV Drenthe: zaterdag 6 mei 2000 om 18.30 uur met herhaling op zondag 7 mei; op TV Noord: maandag 8 mei 2000 om 18.50 uur met herhalingen ieder uur vanaf 20.35 uur

M.m.v.

prof.dr. Dirkje Postma, longziekten; drs. Brigitte Willemse, pathologie; en dr. Thys van der Molen, huisartsgeneeskunde.

Presentator

Frank den Hollander (niet-roker)
Productie Meinoud Sportel  (niet-roker) en Hendrik-Jan van Telgen (roker)

Informatie

Fenneke Colstee (niet-roker sinds 9 maanden)

"Stoppen met roken? Waarom zou ik? Dan ga ik maar een paar jaar eerder dood." "Mensen die dat zeggen, vergeten dat aan die rokers-dood vaak ellendige jaren vooraf gaan doordat zij dan lijden aan COPD, dat wil zeggen aan chronische bronchitis en/of longemfyseem. COPD is in 2020 naar verwachting zelfs de derde doodsoorzaak en wordt bijna altijd veroorzaakt door roken." Dit vertelt longarts prof.dr. Dirkje Postma in Adams Appel. Momenteel rookt maar liefst 30% van de jongeren onder de 15 jaar en dat stijgt nog steeds. Wellicht ziet Postma hen later weer terug op de stoppen-met-roken-poli die hopenlijk op het AZG opgericht gaat worden. Voorlopig doet drs. Brigitte Willemse er onderzoek naar de gevolgen van het stoppen met roken op een eventueel herstel van de aangetaste longfuncties. Presentator Frank den Hollander is erbij als een nieuwe groep proefpersonen van Willemse start met een anti-rook programma en daarbij intensief medisch en moreel begeleid wordt. Van de vorige groep stoppers is na een jaar nog steeds de helft rookvrij. Een ongekend hoog succespercentage. Huisarts en onderzoeker dr. Thys van der Molen betreurt het dat velen pas willen proberen te stoppen als zij gezondheidsklachten krijgen. Dan is er vaak al onherstelbare schade aangericht. Wat en hoe precies, moet toekomstig onderzoek uitwijzen. Maar één ding is zeker: Stoppen met roken? Beter laat dan nooit.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:06