Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Frijlink, prof.dr. Erik

Erik Frijlink

Expertise

Toedieningsvormen en biofarmaceutische aspecten van geneesmiddelen

Curriculum vitae

Erik Frijlink (1960, Meppel) is sinds 1998 hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor was hij hoofd van de afdeling Farmaceutische Ontwikkeling van Solvay Pharmaceuticals. Zijn onderzoeksgroep richt zich op geavanceerde technologie voor verbeterde toediening van medicijnen. Zijn groep heeft internationaal een prominente plaats verworven op dit terrein. Wereldwijd zijn al meer dan 300.000 mensen met door hem ontwikkelde technieken behandeld.

Frijlink leidt een internationaal consortium dat zoekt naar een universeel griepvaccin. Het onderzoek wordt uitgevoerd door twaalf internationale partners. De Europese Unie steunt het onderzoek met een subsidie van zes miljoen euro. Frijlink denkt dat het niet lang meer duurt voor er een vaccin is dat mensen beschermt tegen alle vormen van griep. Zo'n vaccin zou de jaarlijkse seizoensprik overbodig maken. Frijlink verwacht vooral veel van middelen die via een inhalator kunnen worden toegediend. Dat zou effectiever kunnen zijn dan een injectie. Hij ontwikkelde zelf al een een innovatieve poederinhalator tegen astma en COPD. Deze nieuwe inhalator, de Novolizer, biedt ten opzichte van bestaande inhalatoren vele voordelen.

Frijlink is genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2016. Uit het juryrapport: "Het werk van Frijlink is exemplarisch voor baanbrekend onderzoek dat tegelijkertijd van groot belang is voor onze maatschappij. Het koppelt wetenschappelijke excellentie aan maatschappelijke relevantie en is tevens een van de weinige voorbeelden van hoe een vinding op een Nederlandse universiteit leidt tot een aanmerkelijke licentiestroom."

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie