Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Draaisma, prof.dr. Douwe

Douwe Draaisma
Douwe Draaisma

Expertise

(Autobiografisch) geheugen, ouderdom, neurologie  

Curriculum vitae

Douwe Draaisma (1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde aan de Universiteit van Utrecht bij Piet Vroon op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken. In 1993 keerde hij terug bij de RUG als docent theorie en geschiedenis van de psychologie. In 2003 werd Draaisma benoemd tot bijzonder hoogleraar, in 2010 gevolgd door een benoeming op de Heymansleerstoel, in het bijzonder Geschiedenis van de psychologie.

Draaisma publiceerde onder meer over de geschiedenis van het begrip precisie in de vroege experimentele psychologie en over het autobiografisch geheugen (Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt). Andere publicaties hebben betrekking op de psycholoog-filosoof Gerard Heymans, William James, de geschiedenis van tijdmeting en de geschiedenis van de neurologie. Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen en Draaisma ontving van het Nederlands Instituut voor Psychologen de Heymans Prijs voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie. Ook schreef hij 'Ontregelde geesten. Ziektegeschiedenissen', 'De heimweefabriek. Geheugen, tijd en ouderdom', 'Vergeetboek', over ongezochte en verloren herinneringen, en 'De dromenwever', een lucide betoog over het ongeremde nachtleven van onze verlangens, angsten en herinneringen.

In september 2016 verschijnt ‘Als mijn geheugen me niet bedriegt’, over herinneringen die worden ingehaald door de realiteit.

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:12
printOok beschikbaar in het: English