Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Onderzoekcentrum SPRINT krijgt anderhalf miljoen euro van Samenwerkingsverband Noord Nederland

Universitaire samenwerking met bedrijven in Center of Research Excellence
02 februari 2012

Researchcentrum SPRINT heeft een subsidie van 1.5 miljoen euro van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) toegekend gekregen. Met deze subsidie zal SPRINT binnenkort 16 nieuwe projecten starten, die allemaal gericht zijn op het bevorderen van de mobiliteit van ouderen. SPRINT, op 29 juni 2011 geopend, krijgt hiermee een vliegende start.

SPRINT bundelt de krachten van kennisinstellingen, zoals het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Universiteit Twente (UT) en INCAS3 met tientallen bedrijven en zorginstellingen met als doel het herstel en de verbetering van de mobiliteit van ouderen door high-tech innovaties. 

SPRINT ontwikkelt nieuwe vormen van preventie en revalidatie, en werkt daarbij intensief samen met de industrie om innovaties in de vorm van producten die ouderen mobiel houden of maken, snel in de markt te zetten. Ook zal SPRINT betere prothesen en orthesen –veel gebruikt door ouderen- ontwikkelen, die eenvoudiger te gebruiken zijn. De nieuwe innovaties verminderen de financiële en personele druk op ziekenhuizen en zorgen ervoor dat ouderen langer zelfredzaam en daarmee ook beschikbaar voor de arbeidsmarkt zijn. De ambitie is een langere zelfstandigheid van een groeiende groep ouderen, met middelen die bij hen thuis inzetbaar zijn.

Center of Research Excellence

SPRINT (Smart Prevention, Rehabilitation & INtervention Technologies at home for improved mobility) is een van de acht nieuwe Centers of Research Excellence die Nederland sinds dit jaar rijk is. Het SPRINT research-programma geeft een antwoord op de landelijke behoefte aan oplossingen voor het vraagstuk dat de toenemende vergrijzing met zich meebrengt. Dit initiatief bundelt de krachten van bedrijfsleven, onderzoeks- en gezondheidszorginstellingen op het terrein van onderzoek naar nieuwe medische apparaten, programmatuur en hulpmiddelen. Preventie en kostenbesparing zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. De inzet van techniek is de meest kansrijke methode om dit te bereiken.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:51

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...