Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Vijftig verwilderde katten op Schiermonnikoog

20 februari 2012

In het Nationale Park Schiermonnikoog struinen zo’n 50 verwilderde katten rond. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De verwilderde katten eten vooral veldmuizen, konijnen, hazen en vogels. De kattenpopulatie lijkt niet sterk toegenomen sinds de jacht begin jaren negentig is gestaakt.

Verwilderde katten zijn onafhankelijk van de mens. Ze leven ‘in het wild’, waar ze zelf hun voedsel bij elkaar roven en jongen krijgen. Verwilderde katten worden vaak groter dan huiskatten en verschillen ook in hun gedrag; ze zijn schuwer en soms zelfs agressief. De verwilderde katten op Schiermonnikoog stammen af van de huiskatten uit het dorp, waar ze ooit ontsnapten of werden losgelaten. Ze vormen al decennia een blijvende populatie op het eiland.  

Eilanden gevoelig

Katten kunnen een behoorlijke aanslag plegen op de lokale fauna. Er zijn zelfs tientallen diersoorten uitgestorven door introductie van de kat! Dit gebeurde vooral op eilanden waar voorheen geen predator aanwezig was. Ook op Schiermonnikoog komt van nature geen grote predator voor. Hier lopen vooral grond- en holenbroeders risico, maar ook bijvoorbeeld het konijn, dat nog niet hersteld is van de ziekte VHS.  

Camera’s en keutels

MSc student Tjitse op de Hoek plaatste deze zomer aan de oost- en westkant van het eiland cameravallen. Deze maakten foto’s van passerende dieren. Op deze manier werd de aanwezigheid van de individuele katten vastgelegd en kon het aantal worden bepaald. Daarnaast ploos hij 180 kattenkeutels uit om erachter te komen wat de dieren eten.  

Dieet

Uit het onderzoek komt naar voren dat de katten veelal veldmuizen eten. De veldmuis is pas sinds 1996 op het eiland, meegekomen met een lading hooi van het vasteland. Ook blijken konijnen, hazen en vogels een groot deel van het dieet te vormen. De Rijksuniversiteit wil het onderzoek graag herhalen in het voorjaar om te bepalen of het dieet van de verwilderde katten tijdens het broedseizoen verschuift van zoogdieren naar vogels.  

Vervolg

Dit onderzoek is een eerste stap om de impact van de verwilderde katten op het eiland te bepalen. Op basis van deze eerste populatieschatting en het vervolg van de dieetstudie zullen de effecten op de prooipopulaties worden berekend, en vervolgens op het hele ecosysteem.  

Nadere informatie:

Dr.ir. Chris Smit, vakgroep Community and Conservation Ecology van het Center for Ecological and Evolutionary Studies (CEES), Rijksuniversiteit Groningen, c.smit rug.nl, tel. 050-363 8833.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...