Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Midwinternacht in Blaauw Sterrenwacht

18 december 2012
Rader van het Antikythera Mechanisme
Rader van het Antikythera Mechanisme

Vrijdag 21 december luidt de midwinternacht het begin van de winter in. Tijdens deze langste nacht van het jaar organiseert de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen een speciale publieksavond met midwinternachtlezingen met het thema ‘De hemel van de oude Grieken’.

Rien van de Weijgaert en Niels Bos van het Kapteyn Instituut geven lezingen over het wereldbeeld van de oude Grieken en het Antikythera Mechanisme, ’s werelds oudste sterrenkundige computer.

Het mechanisme van Antikythera werd in 1901 uit een gezonken schip opgedoken bij het Griekse eiland Antikythera. Het apparaat, met 29 door corrosie aangetaste bronzen tandwielen, kon gebruikt te worden om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren, zoals het berekenen van zonsverduisteringen. In 2008 werd ontdekt dat het ook de kalender van evenementen zoals de Olympische Spelen kon weergeven. Het is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene.

Niels Bos werkt sinds 2009 aan een promotie-onderzoek over het Antikythera Mechanisme en technologie en innovatie in de Oudheid. Hij wordt hierbij gesteund door zowel de afdeling Sterrenkunde als Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen.

Rien van de Weijgaert is als hoogleraar kosmologie verbonden aan het Kapteyn Instituut. De laatste jaren verdiept hij zich tevens in de geschiedenis van de sterrenkunde in de Oudheid.

Naast de lezingen worden rondleidingen door de sterrenwacht gegeven en is de doe-en-ontdek-tentoonstelling van het universitaire wetenschapscentrum Science LinX de hele avond open.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. Bussen stoppen recht voor de Bernoulliborg. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 19.00 uur. Deelname is gratis en aanmelding is niet nodig. Het is wel mogelijk een kaartje te reserveren voor de rondleidingen, zie: sterrenwacht.

Meer informatie: Marlies van de Weijgaert (Blaauw Sterrenwacht), tel: 050-363 4078 / 06-1064065, e-mail: m.weijgaert@astro.rug.nl

Laatst gewijzigd:03 september 2021 15:01

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...