Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Buitenlandse studenten: RUG is top

20 november 2012

Internationale studenten vinden de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de beste universiteit van Nederland. Dat blijkt uit de recentste Internationale Studenten Barometer, een wereldwijd onderzoek naar tevredenheid onder internationale studenten. De RUG komt daarin (opnieuw) naar voren als de meest aanbevelenswaardige universiteit van Nederland.

De Internationale Studenten Barometer van I-Graduate onderzoekt twee maal per jaar de tevredenheid onder studenten die aan een universiteit in het buitenland studeren. Wereldwijd hebben buitenlandse studenten die ingeschreven staan aan een universiteit (of hbo) buiten hun land van herkomst in de zomer van 2012 een uitvoerige enquête ontvangen om hun tevredenheid te meten over onderwijskwaliteit, huisvesting, ondersteuning & faciliteiten en ontvangst bij de instelling. In Nederland deden acht instellingen (vijf universiteiten en drie hbo-instellingen) mee aan deze editie van het onderzoek.

Eerste plaats

De RUG scoort op veel onderzochte categorieën goed tot zeer goed, wat leidt tot een eerste plaats overall van de onderzochte Nederlandse instellingen (niet te verwarren met de ‘average score’). Op onderdelen als studieruimtes, bibliotheek en online bibliotheek, ‘virtual learning’, ‘finance office’, verenigingen, advies over studiegerelateerde zaken, onderwijsorganisatie en sportfaciliteiten scoort de RUG het hoogst in Nederland.

Van harte aanbevolen

Op de vraag of ze de universiteit waar ze nu studeren zouden aanbevelen bij vrienden in hun eigen land zeggen de RUG-studenten volmondig ‘ja’. Met een ‘recommendation score’ van 83% staat de RUG op de eerste plaats in Nederland (16e wereldwijd), met een aanmerkelijk hogere score dan andere instellingen. Het is al de derde keer in twee jaar dat de RUG in dit onderzoek naar voren komt als de meest aanbevolen universiteit.        

Prikkel tot kwaliteitsverbetering

De RUG doet al sinds 2007 mee aan de Internationale Studenten Barometer. Onderdelen die in eerdere jaren naar voren kwamen als verbeterpunten en die zijn aangepakt, blijken inmiddels beter gewaardeerd. Voorbeelden daarvan zijn de begeleiding bij het openen van een bankrekening, internettoegang en sociale activiteiten. Huidig verbeterpunt is met name de huisvesting - iets waar de RUG de komende jaren samen met andere instellingen in Groningen veel werk van maakt.

Meer informatie

- Franka van den Hende, f.m.van.den.hende rug.nl, 050 363 54 77

- Jessica Winters, j.t.k.winters rug.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...