Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuws

Noorderlicht Fotomanifestatie: De verbeelding van wetenschap

23 oktober 2017

Van 22 oktober t/m 26 november 2017 vindt de 24e editie plaats van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie plaats. Op zeven locaties in Groningen, Eelde en Assen is werk van ruim 70 fotografen te zien rond het thema: ‘NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap’. Opvallend onderdeel is de samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Noorderlicht. Fotograaf Jos Jansen heeft de essentie van het werk van Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa vastgelegd in een bijzondere reeks foto’s.

Kunst en wetenschap

Noorderlicht onderscheidt zich al 27 jaar met het tonen van betrokken, verhalende fotografie en zet de festivaleditie van 2017 in teken van de wetenschap. Kunstenaars stellen zichzelf vaak dezelfde vragen als wetenschappers en hebben veel van dezelfde uitgangspunten: originaliteit, creativiteit en een open geest. In NUCLEUS gaan beide disciplines de dialoog aan met elkaar. In het festival is de wetenschap zowel onderwerp als inspiratie. De menselijke drang om de wereld te begrijpen en te beheersen, heeft al geleid tot een onvoorstelbare hoeveelheid kennis, die is doorgedrongen in ieders leven. Dit proces, dat nu al de ‘vierde industriële revolutie’ wordt genoemd, zal de komende jaren alleen maar versterken.

Playground

RUG en Noorderlicht hebben fotograaf Jos Jansen uitgenodigd om de essentie vast te leggen van het onderzoekswerk van prof. dr. Ben Feringa, aan wie in oktober 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde is toegekend. De Groningse hoogleraar organische chemie wordt gezien als een van de meest creatieve chemici ter wereld. Zou deze creativiteit, deze Playground, doorwerken in de foto's van Jansen? Ga het zelf bekijken in de Der Aa-Kerk.

NUCLEUS is te zien van 22 oktober tot en met 26 november in de Der Aa-kerk (Groningen), De Faun (Groningen), Centrum voor Beeldende Kunst (Groningen), Noorderlicht Galerie (Groningen), NP3 (Groningen), Museum de Buitenplaats (Eelde) en KINK (Assen).

Gesprek tussen Ben Feringa en Vincent Icke op maandag 6 november

Op maandag 6 november gaat Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, in gesprek met Vincent Icke, hoogleraar theoretische sterrenkunde aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij praat met Feringa over de verbeelding van wetenschap, het thema van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie 2017. Feringa wordt beschouwd als een van de meest creatieve en geniale chemici ter wereld.

Toegang € 4,- (gratis met festival passe-partout), en aanmelden via Noorderlicht

Feringa Project. Foto door Jos Jansen
Feringa Project. Foto door Jos Jansen
Laatst gewijzigd:03 november 2017 14:49
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws