Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuws

Jonge onderzoekers vloggen: Merel Keijzer over tweetaligheid

03 juli 2017

Vier leden van de Young Academy Groningen van de RUG hebben in samenwerking met het Dagblad van het Noorden vlogs gemaakt. In de video’s vertellen ze op een begrijpelijke en onderhoudende manier over hun onderzoek en de maatschappelijke relevantie daarvan. De eerste vlog in de wekelijkse reeks is van Merel Keijzer, universitair docent bij de afdeling Toegepaste Taalwetenschap.

Merel Keijzer

Merel Keijzer is gespecialiseerd in tweetaligheid. In haar onderzoek richt ze zich niet zozeer op hoe je een tweede taal leert, maar vooral op de cognitieve effecten van tweetaligheid. Keijzer wil graag naar buiten brengen hoe belangrijk taalonderzoek is: “We waren altijd een beetje een ondergeschoven kindje. Tot nu toe deed Letteren bijna nooit mee in het ouderdomsonderzoek. Maar nu komt wel het besef dat taal een heel belangrijke rol speelt”, zo legt ze uit in wetenschapsmagazine NEMO Kennislink. Keijzer onderzoekt onder andere of mensen die een tweede taal of dialect spreken gezonder oud worden. In de vlog geeft ze antwoord op deze vraag.

Young Academy Groningen

Keijzer is een van de vier leden van de Young Academy Groningen (YAG) die een vlog hebben gemaakt. De Young Academy Groningen is een groep jonge getalenteerde wetenschappers aan de Rijksuniversiteit Groningen. De leden komen uit allerlei verschillende vakgebieden om zo interdisciplinair onderzoek te stimuleren. Daarnaast willen de leden een breed publiek enthousiasmeren en informeren over wetenschap.

Elke zaterdag is er een vlog te zien op de website van het Dagblad van het Noorden. Naast de video van Merel Keijzer zullen er vlogs verschijnen van Diederik Roest, Michel Vols en Dorina Buda.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:24
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.