Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuws

RUG maakt werk van ontwikkeling innovatieve Zernike Campus

25 april 2016
De Zernike Campus Groningen. Foto: Jeroen van Kooten

De Rijksuniversiteit Groningen wil de ontwikkeling van de innovatieve Zernike Campus een flinke impuls geven. De samenwerking met hoogtechnologische bedrijven moet de gezamenlijke kennisontwikkeling op de campus een stap verder brengen. De Zernike Campus biedt hiervoor bij uitstek een stimulerende, faciliterende en inspirerende omgeving. Belangrijke thema’s zijn hierbij de samenwerking op het vlak van de bio-economie, agro-food en energietransitie. Nu al zijn er succesvolle samenwerkingsverbanden zoals het Carbohydrate Competence Center (CCC) die het belang en effect van de samenwerking aantonen.

Testlabs in combinatie met onderzoek en onderwijs, geven een platform voor de uitwisseling van kennis en de ontwikkeling daarvan. De geplande komst van het Innovatiecentrum van Avebe, de nieuwe faciliteit Innolab voor startups in de chemie, de ontwikkeling van de Zernike Advanced Processing Facility (ZAP) en het platform Bio-Economy Region Northern Netherlands (BERNN) geven hieraan een belangrijke impuls.

Rubberrecycling en laagcalorische voedingsvezels

Vanuit de RUG zijn de onderzoeksgroepen van hooglerarenPicchioni, Heeres, Loos, Buma, Dijkhuizen en Quax geïnteresseerd om in ZAP te participeren. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om toegepast onderzoek op het gebied van rubberrecyclingtechniek, het winnen van chemicaliën uit houtachtige biomassa, het ontwikkelen van voedingsvezels met laagcalorische inhoud en prebiotische waarde. Ook de inzet van de campusomgeving voor de ICT-hub van Groningen in slimme data-analyse en -verwerking is cruciaal voor de vooruitgang in kennis en innovatie.

De RUG bouwt hiermee aan samenwerking met (inter)nationale partners uit wetenschap en bedrijfsleven, die van cruciaal belang is voor de innovatieve ontwikkeling van de regio.

Meer informatie

  • Contact: Annemieke Galema, Director Research&Valorisation
  • Zie ook onderstaande video over de Zernike Advanced Processing Facility (ZAP): Een ‘proeffabriek’ voor groene halffabricaten uit aardappelen en suikerbieten
Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30

Meer nieuws