Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuws

RUG gastheer van tweekamp om wereldtitel dammen

07 november 2016

De Rijksuniversiteit Groningen is begin december gastheer van het begin van de strijd om de wereldtitel dammen tussen Jan Groenendijk (18) uit Wageningen en RUG-student natuurkunde Roel Boomstra (23). Op 2 december is de feestelijke opening in het Academiegebouw en van 3 tot en met 6 december worden de eerste vier partijen gespeeld in het Van Swinderen Huys.

De tweekamp wordt georganiseerd in samenwerking met Damgenootschap Het Noorden. De titelstrijd van in totaal 12 partijen gaat op 8 december verder in Wageningen en wordt op zondag 18 december afgesloten in Den Haag.

Het Slim Bewegende Brein

Onder de noemer ‘Het Slim Bewegende Brein’ toont Groningen hoe het damspel kan bijdragen aan een actieve en gezonde leefstijl. Na de feestelijke opening in het Academiegebouw met burgemeester Peter den Oudsten en RUG-bestuursvoorzitter Sibrand Poppema verzorgt het Sport Science Instituut Groningen (een samenwerking van Hanzehogeschool, RUG, UMCG en gemeente) een symposium met noordelijke wetenschappers en prominenten, die het damspel vanuit verschillende invalshoeken belichten. Het programma wordt ondersteund door de gemeente en het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN).

Eerste etappe van vier partijen

Op zaterdag 3 december doet Harm Wiersma, in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen en nog steeds actief als spelersvertegenwoordiger van de Werelddambond, de eerste zet in de tweekamp. De vier partijen in Groningen worden door grootmeester Auke Scholma uit Baflo van commentaar voorzien. Daarnaast zijn er diverse demonstraties en workshops, met op 3 december een masterclass door Healthy Ageing-boegbeeld Erik Scherder, gevolgd door de clinics rond thema’s Jong versus Bejaard, Dammen & Media en Voetbal is een Denksport. Op 6 december wordt de Groninger etappe afgesloten.

Wetenschap is topsport

‘Wetenschap is topsport en dat krijgt in de academische omgeving het karakter van een denksport. Wij bieden dan ook graag onderdak aan de eerste vier partijen van de WK-match dammen tussen deze twee geweldige jonge grootmeesters’, zegt Poppema. ‘We zijn trots dat natuurkundestudent Roel Boomstra in december de eer van onze universiteit verdedigt. Volgens de kenners is hij licht favoriet, maar net als in de wetenschap ben je er dan ook in de sport nog niet. Jan Groenendijk miste vorig jaar de wereldtitel op een haar en gaat ongetwijfeld voor de hoofdprijs. Ik reken op een prachtige match en weet zeker dat onze kampioenen van weleer Harm Wiersma, Ton Sijbrands en Jannes van der Wal een waardige opvolger krijgen.’

Ook Daan Bultje, directeur van Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) verheugt zich op de komende tweekamp. ‘Iedereen weet dat veel bewegen, goed voedsel en schone lucht de gezondheid ten goede komen. Veel minder bekend is dat actief en creatief bezig zijn ook goed voor je is. Net als voor muziek en kunst geldt dat zeker ook voor denkspelen als schaken en dammen. Het prikkelt en stimuleert je brein en je kunt het je leven lang doen. Ook de sociale interactie spreekt me aan. Als kleinkind een gezellig potje dammen met oma of opa, dat kan niet verkeerd zijn.’

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:23
printView this page in: English

Meer nieuws