Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

’s Heeren Loo Zorggroep en Rijksuniversiteit Groningen werken samen in academische werkplaats

03 januari 2014

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en zorgprofessionals van ’s Heeren Loo Zorggroep gaan samenwerken in een academische werkplaats. Het doel is om gezamenlijk onderzoek te verrichten op het gebied van vraagstukken binnen de zorg voor mensen met (zeer) ernstige verstandelijke- en meervoudige beperkingen.

De komende vijf jaar gaan onderzoekers van de afdeling orthopedagogiek van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de RUG en ’s Heeren Loo Zorggroep hun expertise en voorzieningen bundelen. Hierdoor wordt het voor zorgprofessionals en wetenschappers gemakkelijker om snel en goed onderzoek te doen. Voor ’s Heeren Loo Zorggroep is dit de tweede academische werkplaats. In 2011 werd hiervoor al een samenwerking opgezet met de VU.

Nauwe samenwerking

Al ruim tien jaar bestaat er een nauwe samenwerking tussen ’s Heeren Loo Zorggroep en de RUG om de kwaliteit van opvoeding en ondersteuning voor mensen met (zeer) ernstige verstandelijke- en meervoudige beperkingen (EMB) te verbeteren. De afgelopen decennia is binnen ’s Heeren Loo Zorggroep veel praktijkervaring opgedaan ten aanzien van personen met EMB.

Primair doel

Primair doel van de academische werkplaats is om de opvoeding en ondersteuning van mensen met EMB verder te professionaliseren zodat de ondersteuning aansluit bij de individuele wensen en behoeften. Concreet wordt over een periode van vijf jaar gestart met vijf onderzoeksprojecten en zijn er vanuit beschreven projecten vier promoties gerealiseerd. Binnen de diverse onderzoeksprojecten werken wetenschappelijk opgeleide zorgprofessionals binnen ’s Heeren Loo Zorggroep en onderzoekers van de afdeling orthopedagogiek van de RUG met elkaar samen.

's Heeren Loo Zorggroep biedt verspreid over nagenoeg heel Nederland ondersteuning aan mensen van alle leeftijden met een lichte tot ernstige (meervoudig) verstandelijke beperking. De ondersteuning is gevarieerd en op maat; van enkele uren zorg/ begeleiding bij cliënten thuis tot dagelijkse intensieve 24-uurs opvang op woonlocaties. Van logeeropvang tot dagbesteding en begeleide werkvormen.

Meer informatie: prof. dr. Carla Vlaskamp

Laatst gewijzigd:19 februari 2021 14:42
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...