Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Veertig Noordse sternen krijgen geolocator

11 juni 2013

Ecoloog en poolonderzoeker Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen kan dankzij de steun van vele donateurs veertig geolocators aanschaffen. Deze piepkleine datarecordertjes gaat hij vanaf deze week op Spitsbergen aan de poten hangen van veertig Noordse sternen. In ieder geval 28 van deze ‘kampioenen van de trekvogels’ vliegen onder de naam van een gulle gever, zoals Suzanne, Federico Segundo, Arctic Jewel en Guusje.

Het is het voorlopige resultaat van de crowdfundingcampagne www.rugsteuntstern.nl. Hierin vraagt Loonen, samen met het Ubbo Emmius Fonds van de RUG, steun bij het brede publiek voor zijn onderzoek.

Loonen wil de reisschema’s van de Noordse stern in kaart brengen en hoopt daarmee inzicht te krijgen in het effect van klimaatverandering op deze trekvogels die jaarlijks een route van 70.000 tot 90.000 kilometer over de aarde afleggen.

Het uiteindelijke doel is € 40.000 bij elkaar te brengen. De helft hiervan is bijna bereikt en nog iedere dag komen er donaties voor dit bijzondere project binnen. Door de campagne met een maand te verlengen hoopt Loonen nog meer geld in te zamelen en het onderzoek over meerdere jaren uit te kunnen voeren.

Noot voor de pers

Meer informatie:

•       Maarten Loonen, tel. 06-5591 1818, e-mail: m.j.j.e.loonen rug.nl

•       Derk Bosker, Ubbo Emmius Fonds, tel. 050-363 3011, e-mail d.bosker rug.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:18

Meer nieuws