Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Universiteiten zetten in op intensiever onderwijs

09 december 2011

De universiteiten gaan het onderwijs intensiveren met als doel studenten te stimuleren om méér tijd en aandacht aan hun studie te besteden. Uitbreiding van het aantal contacturen in het eerste bachelorjaar moet leiden tot meer studiesucces.

Het aantal contacturen op universiteiten neemt de laatste jaren al toe. Dat blijkt uit een onderzoek van de onderwijsinspectie dat vrijdag 9 december 2011 aan de Tweede Kamer is aangeboden. Daarin staat dat het aandeel universitaire opleidingen dat in het eerste jaar per week minder dan tien contacturen aanbiedt, in vijf jaar is afgenomen van 36 naar 29 procent.

Hoewel de situatie is verbeterd, zijn de universiteiten nog niet tevreden. ‘Om het studiesucces te verbeteren, het rendement te verhogen en de uitval te verminderen, is een meer ambitieuze studiecultuur noodzakelijk’, reageert Sijbolt Noorda, bestuursvoorzitter van de vereniging van universiteiten VSNU.

De universiteiten spreken met staatssecretaris Zijlstra af dat het aantal contact uren in het eerste jaar in 2015 minimaal 12 uur per week zal zijn. ’Dat vormt een belangrijke stimulans voor studenten,’ stelt Noorda. De contacturen moeten gericht zijn op het uitlokken van meer zelfstudie. Het getal van 12 uur wordt daarbij gezien als optimaal. Bij nog meer contacturen zouden studenten juist minder tijd aan zelfstudie gaan besteden.

Naast een verhoging van het aantal contacturen, kunnen universiteiten ook andere mogelijkheden aanwenden om studenten intensiever te laten studeren. Het gaat dan om zaken als bindend studieadvies, verschillende toetsvormen en studiebegeleiding. Daarnaast zijn de universiteiten met Zijlstra overeengekomen dat ze ook andere mogelijkheden kunnen inzetten voor het stimuleren van studenten, mits de resultaten daarvan aantoonbaar gelijk zijn.

Zie ook: VSNU

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...