Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Effect van bewegen op reken- en taalvaardigheid onderzocht

06 januari 2011

Bewegingswetenschappers en onderwijskundigen van UMCG/RUG starten op twaalf scholen in Noord-Nederland een onderzoek naar het effect van de combinatie van fysieke activiteiten met reken- en taalopdrachten op de schoolprestaties van kinderen. In de Verenigde Staten heeft deze aanpak al tot een positief effect geleid op de taal- en rekenvaardigheid van kinderen. De onderzoekers krijgen voor dit onderzoek een subsidie van bijna 1 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
 
In de Verenigde Staten is gebleken dat een programma dat fysieke activiteiten met reken- en taalopdrachten combineert, een zeer goede manier is om iets aan de problematiek van de achterstandsleerlingen te doen. Juist door kinderen al bewegend aspecten van lezen, spellen en rekenen te leren, halen zij hierop betere resultaten. Bovendien bleken de kinderen fitter te zijn en minder overgewicht te hebben. Het programma leidt niet alleen tot positieve effecten op de korte termijn, maar ook op lange termijn. Het vergroot de ontwikkelingskansen van achterstandsleerlingen en biedt hen meer kansen op een volwaardige positie in de maatschappij.

In hun onderzoek zal dit bewezen effectieve Amerikaanse programma worden ingevoerd op twaalf scholen in Noord-Nederland. Het gaat hierbij om kinderen uit groep 4 en 5 in de leeftijd tussen de zeven en negen jaar. De kinderen worden gedurende drie jaar gevolgd. Het programma is zo ontwikkeld dat de kosten minimaal zijn. Het programma is algemeen toepasbaar en eenvoudig over te dragen naar andere scholen.

Het ministerie van OCW heeft een subsidie van bijna 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van dit onderzoek. Het onderzoek zal in totaal vier jaar in beslag nemen. Als blijkt dat het programma ook in Nederland positieve effecten heeft, wordt deze aanpak breder in Nederland ingevoerd.

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.
 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...