Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Wint Supercomputer Watson in de Jeopardy televisiequiz?

Mens vs. Computer
16 februari 2011

Op woensdag 16 februari organiseert de afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen een symposium over Watson, de supercomputer van IBM. Op die avond neemt deze computer het in de Verenigde Staten in de quizshow Jeopardy! namelijk op tegen Ken Jennings en Brad Rutter, de twee beste menselijke spelers ooit.

Als de proefronde een goede voorspeller is van de uitslag, zal Watson als winnaar uit de bus komen. Dit zou een enorme stap vooruit zijn voor de ontwikkeling van de computer en mens-machine-communicatie. Een stap die de prestatie van de IBM-computer Deep Blue overtreft, die in 1997 de toenmalige schaakwereldkampioen Kasparov versloeg.

De afdeling Informatiekunde van de Rijksuniversiteit Groningen is gespecialiseerd in het automatisch analyseren van menselijke taal, en is zelf bezig een vraag-antwoord systeem (zoals Watson) voor het Nederlands te ontwikkelen. De RUG biedt zowel een bachelor- als een masteropleiding Informatiekunde aan.

Watson speelt op 14, 15 en 16 februari tegen menselijke tegenstanders. Deze partijen zijn live in de Verenigde Staten te zien. Op 16 februari wordt op de Rijksuniversiteit Groningen door drie experts een toelichting gegeven op dit evenement. Aan de hand van videofragmenten van de twee eerste ronden worden onder meer de volgende vragen behandeld:

  • Waarom is dit een unieke prestatie? Hoe werkt Watson eigenlijk?
  • Waar zijn de limieten van Watson?
  • Krijgen we binnenkort ook een systeem voor het Nederlands?
  • Wat betekent dit voor de toekomst?

Ook hebben het aanwezige publiek en de pers dan gelegenheid tot het
stellen van vragen.

Sprekers:

  • prof.dr. Jaap van den Herik (NIAS)
  • dr. Gosse Bouma (RUG)
  • prof.dr. Johan Bos (RUG)

Dagvoorzitter: drs. Theo Jurriens

Woensdag 16 februari 2011, 18.00–19.00 uur, Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, 9712 EK Groningen, Zaal 14.14.

Noot voor de pers

Contact: prof.dr. Johan Bos

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 maart 2024

    Dyslexie: een 'onderschatte' stoornis

    Liset Rouweler is onderzoeker bij het Dyslexiecentrum Groningen. Volgens haar hebben zo'n 1000 tot 1500 studenten aan de RUG dyslexie, desondanks weten velen niet waar ze terechtkunnen. Rouweler en haar team proberen deze groep een handje te helpen...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...