Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Subsidie voor energieslimme kantoren

08 december 2010

De Groningse informaticus prof.dr. Marco Aiello krijgt een NWO-subsidie van 450.000 euro voor onderzoek naar Energy Smart Offices. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Philips research en IBM Benelux.


In het onderzoek naar Energy Smart Offices wordt een energiebesparend systeem ontwikkeld dat voor een geheel kantoorgebouw steeds de installaties en apparatuur reguleert naar het werkelijk benodigde verbruik. Het systeem neemt het fluctuerende energiegebruik van de kantoorbewoners waar en houdt rekening met de kenmerken van het gebouw en de omgeving.

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor meer dan veertig procent van het energieverbruik in West-Europa. In dit segment is dus een grootschalige energiebesparing te behalen.

ICT ten dienste van energiebesparing

Het doel van het NWO-onderzoeksprogramma  waaruit de subsidie wordt verstrekt, is om te onderzoeken hoe de ICT een bijdrage kan leveren aan een verdere verduurzaming door afname van energieverbruik.  

In totaal zijn dertien subsidie-aanvragen gehonoreerd met een bedrag tussen de 210.000 en 750.000 euro. Het bedrijfsleven financiert mee aan de subsidies. Dat is een voorwaarde voor dit toepassingsgericht onderzoek .

Noot voor de pers

Informatie: prof.dr. M. Aiello


Meer informatie:
www.clubgreen.nl/vraag/Energiezuinige-gebouwen.html
www.greenerbuildings.eu/
www.sm4all-project.eu/

Laatst gewijzigd:04 april 2023 14:30

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...