Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Planetoïde vernoemd naar Aletta Jacobs

01 februari 2010

Sinds afgelopen zaterdag cirkelen vier nieuwe 'Nederlandse' planetoïden rond in ons zonnestelsel. Ze zijn vernoemd naar de eerste Nederlandse vrouwelijke arts en voorvechtster van het vrouwenkiesrecht Aletta Jacobs, de 17e-eeuwse meesterschilder Pieter Jansz. Saenredam (bekend van zijn realistische kerkinterieuren), de 17e-eeuwse dominee en taalpurist Samuel Ampzing en de 18e/19e-eeuwse Leidse medicus, dichter en lector in de Natuurlijke Historie aan de Leidse universiteit dr. Joannes le Francq van Berkhey.

De vernoemingen geschiedden door de Amerikaanse astronoom van Nederlandse afkomst Tom Gehrels, op voordracht van de Haarlemse wetenschapsjournalist Carl Koppeschaar en Loes Timmerman. De Internationale Astronomische Unie (IAU) heeft de voorstellen op zaterdag 30 januari - traditioneel bij Volle Maan - bekrachtigd.

De Rijksuniversiteit Groningen is zeer vereerd met vernoeming naar Aletta Jacobs. Aletta H. Jacobs (Sappemeer, 1854) werd in 1871 als medisch student ingeschreven bij Groningse universiteit. Zij werd daarmee de eerste vrouwelijke student in Nederland.

De vier planetoïden bewegen zich op honderden miljoenen kilometer afstand van de zon in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter. Dat is het gebied in ons zonnestelsel waar honderdduizenden kleinere rotsblokken rondcirkelen. Een planetoïde kan in omvang verschillen van een kleine kei tot een heuse miniplaneet met een diameter van 1000 kilometer.

De diameters van de planetoïden Alettajacobs, Saenredam, Ampzing en Berkhey bedragen naar schatting 4 à 5 km. Ze draaien in 2,6 tot 4,4 jaar om de zon.

Uitgebreide achtergrondinformatie is te vinden op de website Astronet:
www.astronet.nl/aletta.html
www.astronet.nl/saenredam.html
www.astronet.nl/ampzing.html
www.astronet.nl/berkhey.html

Laatst gewijzigd:24 juli 2023 08:26

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...