Over onsNieuws en agendaNieuwsarchief

Vier miljoen voor centrum systeembiologie

Systems Biology Centre for Energy Metabolism and Ageing
02 maart 2010

Onderzoekers van de medische faculteit en de Faculty of Science and Engineering (voorheen de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen) krijgen een subsidie van vier miljoen euro van NWO voor het opzetten van een centrum voor systeembiologie. Het centrum, dat deel uitmaakt van het Groningse instituut voor verouderingsonderzoek ERIBA, gaat het verband tussen energiehuishouding en veroudering onderzoeken.

In de systeembiologie ontwikkelen theoretische en experimentele biologen computermodellen van biologische netwerken. In het nieuwe centrum zullen de medische onderzoekers werken aan computermodellen van de relatie tussen de vetstofwisseling en veroudering bij muizen. Systeembiologen van de Faculty of Science and Engineering zullen het verband tussen veroudering en energiestofwisseling in gistcellen bestuderen.

De kennis die met gistcellen en muizen wordt opgedaan, wordt daarna gekoppeld aan bevindingen uit het LifeLines onderzoek. LifeLines brengt de relatie tussen gedrag en gezondheid van tienduizenden inwoners van de Noordelijke regio gedurende 30 jaar in kaart.

De onderzoeksfinanciers NWO en ZonMw kenden vorige week drie subsidies, samen 13 miljoen euro, toe aan centra voor systeembiologie. Naast de RUG kregen ook het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam en het Centre for Systems Biology and Bioenergetics van de Radboud Universiteit Nijmegen een subsidie van elk 4,5 miljoen euro. Er waren in totaal vijftien aanvragen ingediend bij NWO.

Zie ook: persbericht NWO

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13