Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Melanoma

The Impact of staging on treatment, prognosis & follow-up
Promotie:dr. E.A. Deckers
Wanneer:26 oktober 2020
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. H.J. Hoekstra
Copromotors:dr. J.E.H.M. Hoekstra-Weebers, prof. dr. S. (Schelto) Kruijff
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Melanoma

De invloed van stadiëring op de behandeling, prognose en follow-up van melanoom

Steeds meer mensen in Nederland krijgen melanoom, een vorm van huidkanker. Gelukkig wordt de diagnose ook steeds vroeger gesteld, waardoor de prognose gunstiger is. 92 procent van de patiënten leeft vijf jaar na de diagnose nog. In dit proefschrift onderzoekt Eric Deckers manieren om dit percentage verder te verhogen. Hij houdt de diagnostiek tegen het licht, kijkt naar de stadiëring – de mate van ernst van het melanoom – en kijkt naar effectiviteit van de behandeling en follow-up.

Allereerst pleit Deckers ervoor dat de schildwachtklierprocedure, een efficiënte manier om uitzaaiingen aan te tonen, beter geïmplementeerd moet worden. Bij deze stadiërings methode verwijderen artsen de schildwachtklier, bijvoorbeeld in de hals, lies of oksel. Op dit moment gebeurt dit bij 65 procent van de Nederlandse patiënten die daarvoor in aanmerking komen, en dit percentage zou volgens Deckers hoger moeten.

Daarnaast onderzocht Deckers de nabehandeling van melanoompatiënten. Patiënten met een lager stadium van het melanoom bleken minder vaak nacontrole nodig te hebben, minder stress symptomen te hebben en gelijke kwaliteit van leven. Minder frequente nacontrole is tevens kosteneffectief. Bij melanoompatiënten zonder verdere symptomen bleken verhoogde bloedwaarden van de tumormarkers S-100B en LDH een goede indicatie te geven om middels een PET/CT-scan uitzaaiingen op te sporen. Deze factoren kunnen volgens Deckers in de toekomst bijdragen aan het tijdig instellen van de juiste behandeling.

Curriculum Vitae

Eric Deckers (1989) studeerde Biomedische Wetenschappen en Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek op de afdeling Chirurgie was hij verbonden aan onderzoeksinstituut GRCG van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Momenteel is hij werkzaam als arts in opleiding tot specialist bij de afdeling Chirurgie van het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: "Melanoma: the impact of staging on treatment, prognosis & follow-up."