Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Early prosthetic joint infection after primary total joint arthroplasty

Risk factors and treatment strategies
Promotie:Mw. C.A.M. (Claudia) Löwik
Wanneer:25 november 2019
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. S.K. (Sjoerd) Bulstra, dr. M. Stevens
Copromotor:prof. dr. P.C. (Paul) Jutte
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Early prosthetic joint infection after primary total joint
arthroplasty

Nieuw licht op behandeling van patiënten met een prothese-infectie

Totale knie- en heupprothesen zijn succesvolle chirurgische behandelingen voor gevorderde artrose. Echter ontwikkelt circa 1-2% van deze patiënten een prothese-infectie. Om de ernstige gevolgen van een prothese-infectie te voorkomen, richtte Löwik zich in haar proefschrift op patiënten met een verhoogd risico op een prothese-infectie en factoren die de uitkomst van de infectiebehandeling beïnvloeden.

Ondanks dat verlengde wondlekkage een belangrijke risicofactor voor een prothese-infectie is, zijn hiervoor geen evidence-based richtlijnen beschikbaar. In de literatuurreview laat Löwik zien dat slechts enkele artikelen over verlengde wondlekkage zijn geschreven, wat voor grote variatie in de diagnostiek en behandeling van verlengde wondlekkage zorgt. Op dit moment wordt een nationaal onderzoek uitgevoerd om de chirurgische en niet-chirurgische behandeling van verlengde wondlekkage te vergelijken. Obese en oncologische patiënten hebben ook een verhoogd risico op prothese-infecties. De literatuurreview laat zien dat er ook weinig artikelen beschikbaar zijn over oncologische prothese-infecties. Daarnaast toonde Löwik aan dat prothese-infecties bij obese patiënten veroorzaakt worden door bacteriën die niet gevoelig zijn voor de huidige preventieve antibiotica. Dit geeft aan dat het belangrijk is de voorzorgsmaatregelen bij obese patiënten te verbeteren.

Ten aanzien van infectiebehandeling laat Löwik zien dat de uitkomst voorspeld kan worden door de KLIC-score: deze risicoscore kan voorspellen of chirurgische behandeling succesvol zal zijn. Daarnaast blijkt de toepassing van lokale antibiotica in de gewrichtsholte voor slechtere uitkomsten te zorgen. Het gebruik hiervan wordt daarom afgeraden. Verder wordt aangetoond dat de tijd van protheseplaatsing tot infectiebehandeling niet voorspellend is voor de uitkomst, waarbij chirurgische behandeling tot drie maanden na de prothese uitgevoerd kan worden.

CV Claudia Löwik

Claudia Löwik (1989) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was zij werkzaam als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) in Emmen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en ANIOS orthopedie in het Medisch Centrum Leeuwarden. Haar promotieonderzoek vond plaats op de afdeling orthopedie in het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: “Early prosthetic joint infection after primary total joint arthroplasty. Risk factors and treatment strategies”.