Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Oral glucose lowering agents and cancer in type 2 diabetes mellitus: focus on sulphonylurea derivatives

Promotie:Dhr. D. (Dennis) Schrijnders
Wanneer:18 december 2019
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. H.J.G. (Henk) Bilo, prof. dr. G.H. (Truuske) de Bock
Copromotors:dr. G.W.D. Landman, dr. N. Kleefstra
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Oral glucose lowering agents and cancer in type 2 diabetes
mellitus: focus on sulphonylurea derivatives

Relatie tussen type 2 diabetes en kanker onderzocht

Schrijnders richt zich in zijn proefschrift op de relatie tussen type 2 diabetes en (T2D) kanker. Deze ziekten treffen wereldwijd veel mensen. Kanker komt vaker voor bij mensen met T2D. De exacte mechanismen van de verhoogde kanker incidentie bij T2D patiënten zijn deels bekend. Een verklaring kan zijn dat er een overlap is in de risicofactoren voor beide. Een voorbeeld hiervan is obesitas. Het zou ook kunnen dat diabetesmedicatie invloed heeft op het meer voorkomen van kanker bij T2D. Het zou ook kunnen worden verklaard doordat er bij de analyse van het onderzoek niet goed rekening wordt gehouden met factoren die het resultaat zouden kunnen vertekenen.

Het doel van dit proefschrift was mogelijke verklaringen voor de relatie tussen T2D en kanker te onderzoeken, in het bijzonder het mogelijke effect van sulfonylureumderivaten (SU), een groep glucoseverlagende middelen die gebruikt wordt door honderdduizenden Nederlanders. Gliclazide, een van de SUs, is de eerste keus bij de behandeling van T2D, zodra metformine alleen niet voldoende helpt. In een literatuuronderzoek lijkt gliclazide gebruik geassocieerd met een wat lager kankerrisico dan andere middelen uit dezelfde groep. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, waren de verschillende SUs in deze groep niet met gewichtstoename geassocieerd.

Schrijnders laat in zijn proefschrift zien dat er een duidelijke relatie is tussen het lichaamsgewicht bij T2D patiënten en een groot scala aan veelvoorkomende soorten/typen kanker bij T2D patiënten. Tevens geeft dit proefschrift aanleiding te veronderstellen dat vrouwen met T2D hun beschermend effect om kanker te ontwikkelen in vergelijking tot mannen deels verliezen. Dit geeft weer aan hoe belangrijk het is om sekse-specifiek onderzoek te verrichten en sekse-specifieke risicoanalyses te maken in de dagelijkse praktijk in de zorg voor patiënten.

CV Dennis Schrijnders

Dennis Schrijnders (1985) studeerde Geneeskunde aan Universiteit van Amsterdam. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij het Diabetes Kenniscentrum en Langerhans Onderzoek in Zwolle. Daarna was hij werkzaam als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) Interne Geneeskunde in het Meander Medisch Centrum.  De titel van zijn proefschrift luidt: “Oral glucose lowering agents and cancer in type 2 diabetes mellitus: focus on sulphonylurea derivatives”.