Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Novel prognostic biometrics in computed tomography in patients with abdominal aortic aneurysm

Promotie:Dhr. R.V.C. (Ruben) Buijs
Wanneer:17 oktober 2018
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. J.A.M. (Clark) Zeebregts
Copromotors:dr. T.P. Willems, dr. I.F.J. Tielliu
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Novel prognostic biometrics in computed tomography in patients with
abdominal aortic aneurysm

Rol voor kalkmeting bij voorspelling van een gescheurde aorta

Een aorta ruptuur (gescheurde aorta) kan nauwkeuriger voorspeld worden door het meten van verkalking van de abdominale aorta aneurysma’s (AAA). Dat concludeert Ruben Buijs in zijn proefschrift. Ook stelt hij een wiskundig nauwkeuriger alternatief voor het aanwenden van vaatprotheses, waardoor lekkage verminderd kan worden.

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Die verwijding kan bijvoorbeeld in de buik, borstholte of hersenen voorkomen. Op dit moment wordt de diameter van het aneurysma van de grote buikslagader gemeten voor diagnostiek en prognose van een aneurysma. Dit is eigenlijk niet voldoende, omdat ook een kleine aneurysma kan scheuren, terwijl een grote soms niet scheurt. Daarom onderzocht Buijs alternatieven voor deze meetmethode. Buijs concludeert dat verkalking van de grote buikslagader een rol kan spelen bij de voorspelling van een scheuring in deze slagader. Hij toont echter ook aan dat de beschikbare automatische meetmethoden hiervoor onnauwkeurig zijn en erg variëren. Die methode moet dus verder geoptimaliseerd worden.

Ook onderzocht Buijs de aanmeting van een aortaprothese bij de behandeling van een gescheurde abdominale aorta. Daarbij is een bekende complicatie het optreden van lekkage tussen de wand van de aneurysma en de vaatprothese. Buijs concludeert dat meer methodes moeten worden ontwikkeld voor het aanmeten van deze vaatprothesen, om de meetfouten en gevolgen daarvan te verminderen. Hij stelt daarbij een wiskundig nauwkeuriger alternatief voor. Deze methode moet echter nog nader onderzocht worden bij een grotere populatie patiënten.

Ruben Buijs (1989) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Chirurgie van het UMCG. Buijs is nu werkzaam als arts in opleiding tot specialist bij de afdeling Pathologie van het UMC Utrecht. De titel van zijn proefschrift luidt: Novel prognostic biometrics in computed tomography in patients with abdominal aortic aneurysm.