Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Melanoma

New insights in follow-up & staging
Promotie:Mw. S. (Sammie) Damude
Wanneer:28 november 2018
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. H.J. Hoekstra
Copromotors:dr. J.E.H.M. Hoekstra-Weebers, dr. K.P. Wevers
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Melanoma

Nieuwe inzichten in de follow-up van melanoompatiënten

Damude richt zich in dit proefschrift op verschillende aspecten van follow-up van melanoompatiënten. Dit houdt de periode van de vervolgbehandeling in. Met een wereldwijd stijgend voorkomen van het melanoom van de huid, zal ook het aantal patiënten toenemen dat een periode van controle nodig heeft. In een tijdperk van economische bezuinigingen kan het groeiende aantal patiënten voor zorgverleners en zorginstellingen een financiële last worden. Het melanoom heeft een onvoorspelbaar karakter, wat het moeilijk maakt om follow-up protocollen te ontwikkelen en standaardiseren.

Damude introduceerde een follow-up schema om het aantal controlebezoeken voor zowel patiënten als zorginstellingen op een veilige manier te kunnen verminderen, hetgeen leidde tot een kostenreductie van 45% in het eerste jaar. Zij heeft verder patiënten ondervraagd over hun voorkeur van informatieverstrekking en voorlichting over de ziekte. Naast mondelinge en schriftelijke informatie lijken e-health-video's een aanvullende en gemakkelijk toegankelijke methode voor patiëntenvoorlichting.

Verder benadrukt Damude regionale verschillen in het standaard uitvoeren van de in Nederland aanbevolen schildwachtklierbiopsie (SWK). De studie hiernaar wijst uit dat slechts de helft van de patiënten met melanoom in Nederland, die in aanmerking zouden komen voor een SWK-biopsie, ook daadwerkelijk een SWK ondergingen. Damude meldt dat mogelijke verklaringen hiervoor bepaalde patiëntgebonden factoren (bijvoorbeeld leeftijd, vitaliteit) zijn, voorkeur van patiënten en specialisten en bijkomende andere aandoeningen. Of deze variatie in de SWK praktijk tot ongunstige klinische uitkomsten van het melanoom zal leiden, moet blijken uit toekomstige onderzoeken. 

Daarnaast onderzocht Damude verschillende factoren die verband houden met een verhoogd risico op lymfklieruitzaaiingen. Op basis daarvan werd een voorspellend instrument ontwikkeld, dat het mogelijk maakt patiënten te selecteren die baat zouden kunnen hebben bij een aanvullende lymfeklieroperatie na een SWK-procedure.

Sammie Damude (1986) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie deed ze haar promotietraject onder leiding van prof.dr. H.J. Hoekstra bij de Chirurgische Oncologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Momenteel is ze werkzaam als AIOS chirurgie bij het UMCG / TREANT Zorggroep. De titel van haar proefschrift luidt: "Melanoma. New insights in follow-up & staging."