Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Patient centered development and clinical evaluation of an ankle foot orthosis

Promotie:Mw. A.S.D. (Dymphy) van der Wilk
Wanneer:05 juli 2017
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. ir. G.J. (Bart) Verkerke, prof. dr. K. Postema
Copromotor:dr. J.M. (Juha) Hijmans
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Patient centered development and clinical evaluation of an ankle
foot orthosis

Patiënt centraal tijdens ontwikkeling van nieuwe onderbeenspalk 

Bewegingswetenschapper en Orthopedisch Technoloog Dymphy van der Wilk ontwikkelde een nieuwe onderbeenspalk, in vaktermen ‘enkel-voet-orthese’ (EVO). Bij dit ontwikkelingsproces stond de ervaren EVO-gebruiker centraal. De scharnierende EVO, die de naam ADJUST kreeg, scoorde ten opzichte van andere EVOs vooral goed tijdens het helling aflopen. Er is inmiddels een patent voor ADJUST ingediend. Voordat hij op de markt komt, zal de ADJUST nog lichter en kleiner worden gemaakt. 

Een EVO is een orthopedisch hulpmiddel voor mensen met verzwakte enkelspieren, bijvoorbeeld als gevolg van een hernia. EVOs maken het makkelijker voor patiënten om te kunnen lopen, maar beperken de enkelbeweging tijdens activiteiten zoals traplopen of opstaan uit een stoel. Op basis van een inventarisatie onder gebruikers van EVOs concludeerde Van der Wilk dat deze gebruikers van de dagelijkse activiteiten goed kunnen lopen het belangrijkst vinden, gevolgd door zitten en opstaan uit een stoel, traplopen en helling lopen. Een nieuwe EVO moet volgens gebruikers een balans vinden tussen stabiliteit en flexibiliteit. 

In het prototype hielden de ontwerpers rekening met deze wensen. De ADJUST bestaat uit twee scharnierende mechanismen waarin verende elementen geplaatst kunnen worden. Daardoor kan de EVO aangepast worden aan de behoeften van de gebruiker. Deze mechanismen werden bovendien zo ontworpen dat ze efficiënter dan bestaande EVOs energie kunnen opslaan uit de enkelbeweging. Dit prototype werd vervolgens getest, aangepast en opnieuw getest. Patiënten waren tevreden over de verstelmogelijkheden van de ADJUST, al vond de helft de ADJUST nog te zwaar en te groot. In vervolgonderzoek moet ADJUST verder worden verbeterd, zodat deze nog beter kan worden aangepast aan het individu en aan het type activiteit. 

Dymphy van der Wilk (1987) behaalde haar bachelor Orthopedische Technologie aan de Fontys Hogescholen Eindhoven en haar master’s in Fundamental & Clinical Human Movement Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij verrichtte haar promotieonderzoek binnen de afdeling Revalidatiegeneeskunde en onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd onder andere betaald door SNN en OIM Orthopedie. Van der Wilk werkt nu als ‘project engineer’ bij Baat Medical Engineering. De titel van haar proefschrift is: “Patient centered development and clinical evaluation of an ankle foot orthosis”.