Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Neurobiological determinants of depressive-like symptoms in rodents

Promotie:Mw. M. (Maria) Bove
Wanneer:09 februari 2018
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. M.J.H. (Martien) Kas, prof. dr. V. Cuomo
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Neurobiological determinants of depressive-like symptoms in rodents

Neurobiologische determinanten van depressie-achtige symptomen bij knaagdieren

Maria Bove onderzocht bij knaagdieren de heterogene onderliggende neurobiologie van depressie-achtige symptomen bij verschillende neuropsychiatrische ziektes. In de laatste decennia lag de focus bij het diagnosticeren van psychiatrische aandoeningen op subjectieve symptomen en waarnemingen. Hoewel symptomen een belangrijk uitgangspunt zijn, moeten de genetica, omgevingsfactoren en neurobiologie die ten grondslag liggen aan deze symptomen grondig worden onderzocht. Om dit doel te bereiken, kunnen diermodellen erg nuttig zijn om gedragsveranderingen die lijken op menselijke symptomen langdurig te bestuderen. Hiermee is het mogelijk om uiteindelijk de onderliggende neurobiologie te onderzoeken om de ontwikkeling van de ziekte te ontrafelen. En daarom heeft Bove de nadruk gelegd op symptomen van depressie die voorkomen in verschillende neuropsychiatrische en neurodegeneratieve ziekten. Met behulp van verschillende diermodellen, probeerde ze achter de neurobiologische determinanten van deze symptomen te komen.

Depressie is één van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen. Sinds de laatste decennia kan je zelfs spreken van een ware epidemie. Tijdens een depressie zie je de volgende symptomen: een depressieve stemming, verminderd genot, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, sociale terugtrekking en afwijkingen in eetlust en slaap. Uit onderzoek is gebleken dat depressie ook kan voorkomen in combinatie met andere neuropsychiatrische aandoeningen zoals schizofrenie, bipolaire stoornissen, de ziekte van Alzheimer, angststoornissen, autisme spectrum stoornissen en stress-gerelateerde stoornissen. Daarnaast komt depressie vaak voor voorafgaand aan de ziekte van Alzheimer, schizofrenie en bipolaire stoornissen, voordat de symptomen van de aandoening zelf zich laten zien.

Bove heeft met haar onderzoek  een multifactorieel perspectief gecreëerd: Om vooruit te komen in het ontwikkelen van nieuwe effectieve en veilige behandelingen voor deze ziektes, moet de invloed van sociale, omgevings- en dieetfactoren overwogen worden. Dit is nodig om uiteindelijk de juiste neurobiologische substraten te vinden die zorgen voor de depressieve symptomen voorkomend bij een variëteit aan neuropsychiatrische ziektebeelden.