Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

EU private international law on the law applicable to cross-border contracts involving weaker contracting parties: towards EU market integration?

Promotie:Mw. M. (María) Campo Comba
Wanneer:12 december 2019
Aanvang:11:00
Promotors:prof. mr. dr. M.H. (Mathijs) ten Wolde, prof. dr. R. Arenas García
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Rechtsgeleerdheid
EU private international law on the law applicable to cross-border
contracts involving weaker contracting parties: towards EU market
integration?

Het Europees internationaal privaatrecht en haar conflictregels

Het Europees internationaal privaatrecht (EU ipr) speelt een belangrijke rol met betrekking tot een doeltreffende werking van de Europese interne markt en de ontwikkeling van een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. In de context van de bescherming van zwakkere partijen heeft de EU veel richtlijnen in het leven geroepen die voorzien in inhoudelijke bescherming van contracten met consumenten, werknemers en andere zwakkere partijen. Aan de andere kant zijn er EU ipr conflictregels die het toepasselijke recht op internationale contracten bepalen (Rome I-Verordening) waaronder consumenten-, arbeids-, verzekerings- en personenvervoercontracten. Wanneer als gevolg van de conflictregels van de Rome I-Verordening een recht van buiten de lidstaat van toepassing is, worden de materiële beschermende regels van de respectieve EU-richtlijnen niet toegepast. Daarom moeten beide rechtsgebieden op elkaar worden afgestemd.

María Campo Comba beantwoordt met haar proefschrift de vraag of de EU ipr en de Europese richtlijnen zijn gecoördineerd met betrekking tot de bescherming van zwakkere verdragsluitende partijen en, zo niet, hoe zij een wederzijds begrip kunnen bereiken. Na analyse van de verschillende conflictregels die EU ipr (met name de Rome I-Verordening) biedt met betrekking tot de bescherming van zwakkere verdragsluitende partijen en hun interactie met verschillende EU-richtlijnen, doet Campo Comba een oproep voor een meer op de EU gerichte IPR-methode. Het verschil tussen “intra-EU-“ en “extra-EU-situaties”, met betrekking tot de toepassing van EU-richtlijnen ter bescherming van zwakkere verdragsluitende partijen en waarbij EU-dwingend recht betrokken is, zou meer moeten worden weerspiegeld in de Rome I-Verordening. In dit verband worden enkele tekstvoorstellen voorgesteld.