Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

CHARGE syndrome: CHD7 mutations, heart defects and overlapping syndromes

Promotie:Mw. N. (Nicole) Corsten-Janssen
Wanneer:11 oktober 2017
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. C.M.A. (Conny M.A.) van Ravenswaaij-Arts, R.M.W. Hofstra, L. Kapusta
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Onderzoek naar de veranderingen in het CHD7 gen bij het CHARGE syndroom

CHARGE syndroom is een zeldzame combinatie van aangeboren afwijkingen van onder andere de ogen, oren, hersenzenuwen en het hart. De manier waarop CHARGE syndroom zich uitwisselt van persoon tot persoon, ook in de zeldzame gevallen waarbij meerdere familieleden zijn aangedaan. De oorzaak van CHARGE syndroom is bijna altijd een verandering in het CHD7 gen waardoor minder of een verkeerd CHD7 eiwit wordt gemaakt.

In dit proefschrift onderzoeken we veranderingen in het CHD7 gen en hebben daarvoor de vrij toegankelijke online database www.CHD7.org gemaakt, waarin meer dan 750 veranderingen in het CHD7 gen zijn samengevoegd. Op basis daarvan maakten we een richtlijn om dokters te helpen beslissen wanneer onderzoek van CHD7 zinvol is in hun patiënt.

Vervolgens bestuderen we het effect van CHD7 veranderingen op het hart. Onze studie liet zien dat specifieke hartafwijkingen vaker voorkomen bij CHARGE syndroom, maar dat CHD7 veranderingen geen veel voorkomende oorzaak zijn van niet-syndromale hartafwijkingen.

Tot slot kijken we naar syndromen die erg op CHARGE syndroom lijken en proberen te begrijpen waarom dat zo is. We lieten zien dat dit wordt vaak veroorzaakt door een overlap op moleculair niveau.

Het is niet altijd duidelijk welke veranderingen in het CHD7 gen ziekte veroorzakend zijn. Daarom is toekomstig onderzoek nodig om een methode te ontwikkelen die de werking van het CHD7 eiwit kan meten. Verder is er behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor het medisch begeleiden van mensen met CHARGE syndroom.