Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The impact of lung cancer: towards high-quality and patient-centered supportive care

Promotie:Dhr. O.P. (Olaf) Geerse
Wanneer:28 augustus 2019
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. H.A.M. (Huib) Kerstjens, prof. dr. M.Y. (Marjolein) Berger
Copromotors:dr. T.J.N. Hiltermann, A.J. Berendsen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The impact of lung cancer: towards high-quality and
patient-centered supportive care

De impact van longkanker: op weg naar hoogwaardige en patiëntgerichte ondersteunende zorg

Longkanker heeft een grote impact op patiënten en hun naasten. Geerse had als doel van zijn proefschrift deze impact beter in kaart te brengen en te onderzoeken hoe vroegtijdige palliatieve en ondersteunende zorg beter kan worden vormgegeven.

Gezamenlijke besluitvorming werd geïdentificeerd als een belangrijk onderdeel van de zorg en leidt tot minder angst, depressie en passende zorg. Daarnaast laat hij in zijn proefschrift zien dat vroegtijdige palliatieve zorg kan leiden tot minder agressieve zorg rondom het levenseinde. Ook kunnen patiënten, die in aanmerking zouden moeten komen voor deze zorg, geïdentificeerd worden door een korte en patiëntgerichte screeningstool. Zijn resultaten laten verder zien dat oncologen beter getraind zouden moeten worden in gespreksvoering rondom het levenseinde door middel van een gesprekstool en dat dit leidt tot gesprekken waarin de patiënt en zijn of haar wensen écht centraal staan. Adequate en tijdige documentatie van deze gesprekken is daarbij wel van groot belang.

Ook werd gekeken naar overlevers van longkanker. De ideale periode om hierover na te gaan denken is nog niet duidelijk vastgesteld. Wel bestaat er een belangrijke overlap tussen de zorg voor deze patiëntenpopulatie en de palliatieve zorg. Binnen beide zorgdomeinen komt deze overlap met name naar voren door de manier waarop deze zorg verleend wordt. Geerse beschrijft vervolgens de ontwikkeling en validatie van een generieke vragenlijst om de belangrijkste problemen van overlevers van kanker volledig en tijdig in kaart te brengen. Hij concludeert dat er belangrijke kansen liggen om de zorg voor patiënten met longkanker patiëntgerichter te maken en verder te optimaliseren.

 

CV Olaf Geerse

Olaf Geerse (1991) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen waarna hij zijn Internationale Bachelor of Medicine met Honours behaalde. Hierna werd hij geselecteerd om te mogen beginnen met een MD-PhD traject, waarin hij zijn master Geneeskunde combineerde met een promotieonderzoek. Zijn promotieonderzoek heeft hij verricht bij de afdeling Longziekten & Tuberculose en de afdeling Huisartsgeneeskunde binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen. Als onderdeel van dit programma heeft hij ook een jaar doorgebracht bij het Serious Illness Care Program, onderdeel van de Harvard T.H. Chan School of Public Health te Boston. Daarnaast was hij gedurende zijn studieperiode actief als bestuurslid binnen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst en heeft hij met succes het Master Honours programma over persoonlijk leiderschap afgerond. Momenteel werkt hij als arts niet in opleiding tot specialist Longgeneeskunde binnen het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. In de toekomst hoopt hij werkzaam te kunnen zijn binnen de Longoncologie en zijn klinische werkzaamheden te combineren met onderzoek binnen de palliatieve zorg en de oncologie. De titel van zijn proefschrift luidt: "The impact of lung cancer: Towards high-quality and patient-centered supportive care".