Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Control of flow networks with constraints and optimality conditions

Promotie:Dhr. T.W. (Tjardo) Scholten
Wanneer:06 oktober 2017
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. C. (Claudio) De Persis
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering

Regelsysteem zorgt voor efficiëntere warmtenetwerken

Het verwarmen van gebouw verbruikt meer dan 40 procent van de totale energieconsumptie en het grootste deel van die energie komt uit fossiele brandstoffen. Gelukkig is er een verschuiving naar meer hernieuwbare bronnen zoals geothermie, restwarmte en warmtepompen. Een probleem daarbij is dat de productie van deze bronnen kan fluctueren en zich vaak niet bevindt op dezelfde locatie als de vraag. Een oplossing is om een warmtenetwerk met opslagmogelijkheden te gebruiken voor het transport en garantie van aflevering. Tjardo Scholten ontwierp strategieën en regelsystemen voor dit soort warmtenetten.

Een nadeel van het transporteren van warmte is dat een deel verloren gaat in de pijpen. Deze verliezen kunnen kleiner gemaakt worden door de pijpen te verkleinen maar dat zorgt weer voor meer wrijving in de pijpen. Het installeren van meer pompen vermindert dat weer. Maar het gebruik van extra pompen en de toevoeging van meerder producenten die niet noodzakelijk worden beheerd door één partij vraagt om nieuwe regeltechnische strategieën voor dit soort ‘volgende generatie’ warmtenetten.

Scholten analyseerde strategieën om de productie optimaal te coördineren en de opslagniveaus te reguleren zodanig dat de warmtelevering gegarandeerd kan worden. Om schaalbaarheid te garanderen, een ‘single point of failure’ te voorkomen en informatie-uitwisseling te minimaliseren stelt hij een gedistribueerd mechanisme voor dat een peer-to-peer communicatienetwerk gebruikt. Hij ontwierp ook regelaars die de druk in de netwerken met meerdere pompen reguleert.

Het promotieonderzoek van Tjardo Scholten vond plaats bij de afdeling Smart Manufacturing Systems ENgineering and TEchnology institute Groningen (ENTEG) met financiering van het  Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Hij werkt nu als docent elektrotechniek aan de Hanzehogeschool Groningen.