Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

β3-Adrenoceptor detection and signal transduction

Focus on antibody validation and urinary bladder
Promotie:Mw. H. Cernecka
Wanneer:24 oktober 2014
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. M. (Martina) Schmidt, M. Michel, H. Maarsingh
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
β3-Adrenoceptor detection and signal transduction

Overactieve blaas en de rol van β3-adrenoceptordetectie en signaaltransductie

Overactieve blaas (OAB) komt veel voor en verlaagt de kwaliteit van leven. De huidige standaardbehandeling is het blokkeren van muscarine receptoren, maar deze medicatie wordt beperkt door bijwerkingen zoals droge mond, visusstoornissen en constipatie. β3-adrenoceptoragonisten, die een ander werkingsmechanisme bezitten, vormen dan ook een nieuwe, alternatieve optie voor behandeling van OAB. Het onderzoek beschreven in het proefschrift van Hana Černecká richt zich op de mechanismen achter het effect van β3-adrenoceptorstimulatie in de blaas en op de specifieke detectie van β3-adrenoceptoreiwitten in verschillende organen en weefsels.

β3-adrenoceptoren worden gezien als belangrijke spelers in de regulatie van verscheidene orgaansystemen, zoals hersenen, hart, bloedvaten, baarmoeder en urineblaas. Recent is gebleken dat stimulatie van deze receptoren effectief kan zijn in de behandeling van patiënten die last hebben van een overactieve blaas (OAB). Mirabegron, een stof die de β3-adrenoceptor stimuleert, is inmiddels in veel landen beschikbaar voor de behandeling van OAB. We weten echter nog te weinig over waar en hoeveel β3-adrenoceptoren in het lichaam voorkomen. Černecká en haar co-auteurs hebben de moleculaire mechanismen, betrokken bij de relaxatie door β3-adrenoceptor agonisten van de blaas van rat en mens nader in kaart gebracht. Gevonden is ook dat β3-adrenoceptor stimulatie een sterker effect heeft tegen stimuli die in de zieke blaas een rol spelen, vergeleken met die van de gezonde blaas. Daarnaast zijn specifieke antilichamen tegen β3-adrenoceptoren geïdentificeerd en gevalideerd voor detectie in weefsels van de rat en de mens. 

Hana Černecká deed haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen bij de afdeling Molecular Pharmacology, van het Groningen Research Institute for Asthma and COPD (GRIAC). Het werd gefinancierd door Astellas, RUG-GRIP. Haar volgende werkkring is als postdc bij het Max Delbruck Center.