Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Shift your work

Towards sustainable employability by implementing new shift systems
Promotie:Dhr. H.A. (Hardy) van de Ven
Wanneer:23 oktober 2017
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. J.J.L. van der Klink, prof. dr. M.P. de Looze, prof. dr. U. (Ute) Bultmann, prof. dr. S. (Sandra) Brouwer
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Shift your work

Personaliseren van roosters, bijvoorbeeld naar chronotype, van belang bij ploegendiensten bij oudere werknemers

In dit proefschrift is de aanname onderzocht dat werken in ploegendienst zwaarder wordt met toenemende leeftijd en in hoeverre roosters kunnen helpen bij het duurzaam inzetbaar houden van oudere ploegendienstwerknemers.

In drie studies is geen consistent bewijs gevonden dat oudere ploegendienstwerknemers meer problemen ervaren met werken in ploegendienst dan jongere werknemers. Andere factoren, zoals het chronotype (de mate van ochtend- of avondmens), bleken beter individuele verschillen in slaap en herstelbehoefte te verklaren dan leeftijd.

In drie andere studies is gevonden dat roosters die voldoen aan ergonomische roostercriteria kunnen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van ploegendienstwerknemers. Het proces voorafgaand aan de implementatie van een nieuw rooster bleek echter minstens even belangrijk als het roosterontwerp zelf over hoe werknemers een nieuw rooster ervaren. Mogelijke verklaringen voor deze resultaten zijn dat alleen de sterksten blijven werken in ploegendiensten en dat collectieve roosters weinig ruimte bieden aan individuele wensen.

Met de verhoging van de pensioensleeftijd en het groeiende aantal oudere ploegendienstwerknemers, komen ontziemaatregelen voor oudere ploegendienstwerknemers onder druk te staan. Er is daarom meer onderzoek nodig hoe alle ploegendienstwerknemers inzetbaar te houden tot aan het pensioen. Een interessante strategie om verder te ontwikkelen is het personaliseren van roosters, bijvoorbeeld naar chronotype.