Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Post-transcriptional control of C/EBPα and C/EBPβ proteins

Insights into their role in energy homeostasis and diseases
Promotie:Dhr. M.A. (Mohamad) Zaini
Wanneer:11 december 2017
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. C.F. (Cor) Calkhoven
Copromotor:dr. C. (Christine) Müller
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Post-transcriptional control of C/EBPα and C/EBPβ
proteins

Rol van transcriptiefactoren bij energiehuishouding, vetstofwisseling in ziektes

Stoffen die aangrijpen op de transcriptiefactor C/EBPβ kunnen gebruikt worden bij het ontwikkelen van medicijnen die calorierestrictie nabootsen en in anti-kankertherapie gebruikt kunnen worden. Dat concludeert Mohamad Zaini in zijn proefschrift, waarin hij de rol van de transcriptiefactoren C/EBPα en C/EBPβ beschrijft. Zijn onderzoek geeft ook nieuw inzicht in de hematologische problemen bij het Shwachman-Diamond Syndroom.

Transcriptiefactoren kunnen het aflezen van genen in cellen reguleren. C/EBPα en C/EBPβ spelen een rol in specialisatie en metabolisme van cellen in verschillende weefsels. Begrip van dergelijke transcriptiefactoren en het identificeren van genen die door deze transcriptiefactoren beïnvloed worden, kan bijdragen aan ontwikkeling van nieuwe medicatie.

Zaini beschrijft in zijn proefschrift verschillende studies naar de transcriptiefactoren. Hij toont aan dat C/EBPα een belangrijke rol speelt bij de aanpassing van de energiehomeostase bij veranderingen in voeding. Het was al bekend was dat muizen die één van de twee mogelijke vormen van C/EBPβ missen, het zogenaamde C/EBPβ-LIP, een betere vetstofwisseling hebben, gezonder zijn, minder kanker krijgen en langer leven. Hij zocht daarom naar stoffen die de activiteit van C/EBPβ-LIP remt, omdat die stoffen gebruikt kunnen worden om medicijnen te maken die de vetstofwisseling verbeteren en kanker helpen bestrijden. Tot slot toont hij aan dat ook dat veranderingen in het SBDS-gen die het Shwachman-Diamond syndroom veroorzaken, de regulatie van C/EPBα en C/EPBβ verstoren.

Mohamed Amr Zaini (1986) studeerde farmacie en farmaceutische chemie aan de universiteit van Damascus en moleculaire biologie aan de universiteit van Skövde en het Karolinska Instituut in Stockholm. Zijn onderzoek vond plaats binnen onderzoeksprogramma SALL-CRCG (Stem cells, aging, leukemia and lymphoma) in het European Research Institute for the Biology of Ageing (ERIBA) van het UMCG. Zaini is vanaf januari 2018  werkzaam als post-doctoraal onderzoeker op het VUmc. De titel van zijn proefschrift luidt Post-transciptional controle of C/EBPα and C/EBPβ proteins, insights into their role in energie homeostasis and diseases.