Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

Complexity of nutrient use efficiency

Metabolic and environmental control at a whole plant perspective
Promotie:Dhr. M. Reich
Wanneer:18 december 2015
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. J.T.M. (J Theo M) Elzenga
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Complexity of nutrient use efficiency

Invloed op efficiëntie nutriëntengebruik planten

Martin Reich geeft een overzicht van de wetenschappelijke vooruitgang in onderzoek naar efficiëntie van nutriëntengebruik in de plant. Ook deed hij experimenteel onderzoek en een meta-analyse naar de wijze waarop deze efficiëntie wordt beïnvloed door omgevingsfactoren.

Om aan de toenemende vraag naar voedsel van een snel groeiende wereldbevolking te voldoen, moet de landbouw productiever worden. Tijdens de vorige eeuw werd de agrarische productie wereldwijd sterk verbeterd door plantenveredeling en het gebruik van pesticiden en meststoffen. Dit heeft echter ook geleid tot negatieve neveneffecten op het milieu, bijvoorbeeld uitspoeling van meststoffen in het grondwater. Om dit te voorkomen moet de landbouw efficiënter en duurzamer worden en vooral het gebruik van meststoffen verlagen voor dezelfde of een hogere opbrengst. Maar de efficiëntie van het gebruik van de verschillende nutriënten is complex en er is meer inzicht nodig om de fysiologische mechanismen die hieraan ten grondslag liggen te begrijpen. Deze kennis is van essentieel belang voor de voorspelling van de invloed van ‘global change’-factoren - als de aanhoudende stijging van de atmosferische CO2-concentratie, een veranderende temperatuur, droogte en verzilting - op efficiëntie van het gebruik van nutriënten door de plant.

Reich concludeert in zijn proefschrift dat zowel een tekort als een teveel aan nutriënten sterk van invloed is op de groei en de minerale samenstelling van de plant. Ook de chemische vorm waarin stikstof (de voedingsstof die planten in de hoogste hoeveelheden nodig hebben) werd toegediend en een hoge zoutconcentratie hadden een sterke invloed op de opname van andere minerale voedingsstoffen door de plant. Tevens toonde hij aan dat verzilting door sulfaatzouten schadelijker kan zijn voor de plant dan chloridezouten. Ten slotte werd in een meta-analyse vastgesteld dat een verhoogde CO2-concentratie en droogte interactief de groei van landbouwgewassen sterk kunnen beïnvloeden.

Matin Reich promoveert aan de RUG op onderzoek, gefinancierd door de EU, dat hij uitvoerde bij de afdeling Plantenfysiologie van GELIFES.