Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie mw. C. Van De Wauwer: Selection, preservation and evaluation of lungs from donors after circulatory death

Wanneer:ma 31-03-2014 om 14:30
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: mw. C. Van De Wauwer

Proefschrift: Selection, preservation and evaluation of lungs from donors after circulatory death

Promotor(s): prof.dr. M. Mariani, prof.dr. D. van Raemdonck

Faculteit: Medische Wetenschappen

Meer donorlongen door nieuwe bewaar- en evaluatietechnieken

Of een donorlong geschikt is voor transplantatie hangt onder andere af van de kwaliteit van de long. Door het toepassen van nieuwe bewaar- en evaluatietechnieken kunnen er meer donorlongen gebruikt worden. Dat concludeert Caroline Van De Wauwer. Haar promotieonderzoek richtte zich op het gebruik van organen die na circulatiestop in de donor werden verwijderd.

Voor sommige patiënten met een ernstige longziekte is longtransplantatie een levensreddende behandeling. Een complicerende factor is dat er een groot tekort aan hersendode orgaandonoren is. Daardoor is er een vernieuwde interesse ontstaan in het gebruik van organen die na circulatiestop in de donor worden verwijderd. Van De Wauwer ging na hoe de longen van deze donoren beïnvloed worden door de manier van overlijden en hoe ze het beste geselecteerd en bewaard kunnen worden. Hiervoor maakte ze gebruikt van een systeem dat de longen buiten het lichaam kan testen, de zogenaamde ex-vivo longperfusie.

De promovenda komt tot een aantal belangrijke conclusies. Zo ontdekte ze dat de manier van spoelen van de longen invloed heeft op de kwaliteit ervan. De manier van overlijden en reanimatie gevolgd door geen circulatie kan ook voor schade zorgen. Tegelijkertijd concludeert ze dat, in de klinische setting, 35 longen die getransplanteerd werden van een donor na circulatiestop, in de praktijk net zo goed werken als 77 donorlongen na hersendood met intacte circulatie. Ook kunnen longen die niet goed functioneren in de donor buiten het lichaam geëvalueerd en verbeterd worden met ex-vivo longperfusie. Dit is nu 7 maal goed gelukt.

Caroline Van De Wauwer (1972) studeerde Geneeskunde aan de KU Leuven en volgde aansluitend de opleiding tot Specialist in de Heelkunde. Van De Wauwer werkte in het UZ Leuven, het Centre Hospitalier de Luxembourg en het Freeman Hospital in Newcastle upon Tyne. Zij verrichtte dit promotieonderzoek aan de KU Leuven en het Thoraxcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Van De Wauwer werkt sinds 2011 als longchirurg in het UMCG.

printView this page in: English