Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. A.W.J.M. Glaudemans: Nuclear medicine strategies to image infectious and inflammatory diseases

Wanneer:wo 12-02-2014 om 14:30
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: dhr. A.W.J.M. Glaudemans

Proefschrift: Nuclear medicine strategies to image infectious and inflammatory diseases

Promotor(s): prof.dr. A. Signore, prof.dr. R.A.J.O. Dierckx

Faculteit: Medische Wetenschappen

Consensus over juiste gebruik van nucleair geneeskundige technieken binnen ziekteproces belangrijk

Om nucleair geneeskundige afbeeldingstechnieken optimaal te kunnen benutten, is het nodig dat nucleair geneeskundigen consensus bereiken over welke techniek gebruikt wordt op welk moment van de ziekte. Dat stelt Andor Glaudemans in zijn promotieonderzoek. Hij ging daarin na wat de beste manier is om nucleaire scans uit te voeren en te analyseren.

Nucleair geneeskundigen zijn medisch specialisten die radioactieve stoffen gebruiken voor het vaststellen en behandelen van ziekten, zoals bijvoorbeeld kanker en infectieziekten. Ze spelen ook een rol in de geïndividualiseerde behandeling van patiënten. Met nucleaire afbeeldingstechnieken kunnen patiënten geselecteerd worden voor een specifieke therapie, kan voorspeld worden hoe patiënten op deze therapie zullen reageren, en kan de respons op de ingestelde therapie gevolgd worden.

Glaudemans beschrijft in zijn studie verschillende nucleair geneeskundige methoden bij verschillende soorten infecties en ontstekingen. Eén van die methoden is de leukocytenscan die gebruikt maakt van radioactief gelabelde witte bloedcellen om een infectie op te sporen. Glaudemans concludeert dat verkeerde diagnoses voorkomen kunnen worden door deze scan op een correcte en uniforme manier uit te voeren. Bovendien kan toekomstig onderzoek zo vergeleken worden. Andere methoden die de promovendus bestudeerde zijn de FDG-PET scan en de interleukine-2 (IL-2) scan. Ook bij deze technieken, zo benadrukt Glaudemans, is het belangrijk dat het juiste scanprotocol gevolgd wordt en de interpretatie van de scans eenduidig is.

Andor Glaudemans (’s-Hertogenbosch, 1976) studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Glaudemans werkt sinds 2008 op deze afdeling als nucleair geneeskundige.

printView this page in: English