Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. F.T.G. Rahusen: The athletes elbow

Wanneer:ma 09-12-2013 om 16:15
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: dhr. F.T.G. Rahusen

Proefschrift: The athletes elbow

Promotor(s): prof.dr. R.L. Diercks

Faculteit: Medische Wetenschappen

Gespecialiseerd team nodig voor behandeling elleboogblessures

Elleboogblessures bij sporters, beter bekend als de atleten-elleboog, vormen een complex vraagstuk. Idealiter ligt de behandeling bij een multidisciplinair team waarin een sportarts, fysiotherapeut en orthopedisch chirurg met elkaar samenwerken. UMCG-onderzoeker Frank Rahusen concludeert dat een goed begrip van de anatomie, biomechanica en pathofysiologie van de atleten elleboog van groot belang is voor de uitkomst van de behandeling.

Rahusen onderzocht uiteenlopende ziektebeelden, zoals de tenniselleboog en specifieke spierblessures. Ook bestudeerde hij diverse specifieke behandelingen. Een van de conclusies die hij trekt is dat standaard gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) bij spierblessures complicaties kunnen geven die bij het gebruik van paracetamol te vermijden waren geweest.

Sommige specifieke aandoeningen van de atleten elleboog, zoals pijnklachten bij het strekken (posterieure impingement) kunnen het beste met een kijkoperatie worden behandeld. Volgens Rahusen is dit veilig als het verricht wordt door een orthopedisch chirurg met veel ervaring. De kans op complicaties bij een kijkoperatie in de elleboog is echter veel hoger in vergelijking tot dergelijke behandelingen van andere gewrichten.

Frank Rahusen (Eindhoven, 1973) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij voerde zijn onderzoek uit bij de St. Maartenskliniek in Nijmegen.

printView this page in: English