Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Oratie dhr. prof.dr. M. Popović: Van Babel tot Bijbel: cultural encounters of a third kind

Wanneer:di 10-12-2013 om 16:15
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Oratie: dhr. prof.dr. M. Popović

Titel: Van Babel tot Bijbel: cultural encounters of a third kind

Leeropdracht: Oude Testament en Vroeg Jodendom met bijzondere aandacht voor de Dode Zeerollen

Faculteit: Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschappen

Wat heeft Pulp Fiction te maken met de Bijbel en de Dode Zeerollen? In zijn oratie werpt prof.dr. Mladen Popović een cultuurhistorische blik op het Oude Testament, het vroege Jodendom en de Dode Zeerollen. We kunnen deze teksten en tradities nog beter begrijpen wanneer we ze plaatsen in de wereld waar ze vandaan komen. Waarom is dat belangrijk? Omdat het een wereld is waarop ons denken en onze cultuur voor een deel teruggrijpen, bewust en onbewust. Hij is ervan overtuigd dat we religie en cultuur in de volle breedte moeten bestuderen: tekst en context.

In zijn oratie richt hij zich op de religie en cultuur van het oude Judea in confrontatie en ontmoeting met Babyloniërs, Grieken, Romeinen en anderen. Het totaalbeeld van Joodse culturele ontmoetingen in de oudheid zal noodzakelijkerwijs veelzijdig en rijkgeschakeerd zijn en ogenschijnlijk tegenstrijdig of inconsistent. Het zijn de specifieke sociale, culturele en historische omstandigheden die bepalen hoe we concrete gevallen benaderen.

Popović: "Dit wil ik illustreren op een min of meer impressionistische manier door kort te kijken naar een aantal voorbeelden uit verschillende historische, geografische, sociale en culturele omstandigheden. We zullen beginnen met Babel en Ezechiël en eindigen met Ezechiël en Bijbel. En als het goed gaat, komt Quentin Tarantino’s Pulp Fiction ook nog aan bod."

printView this page in: English