Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie mw. I. Miedema: Prognostic factors of functional outcome in acute ischemic stroke

Wanneer:ma 03-06-2013 om 16:15

Promotie: mw. I. Miedema, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Prognostic factors of functional outcome in acute ischemic stroke

Promotor(s): prof.dr. H.P.H. Kremer, prof.dr. J. De Keyser

Faculteit: Medische Wetenschappen

Veiligheid trombolyse verbeteren door betere selectie patiënten

Trombolyse is een behandeling waarbij een stolsel in een bloedvat wordt opgelost door het gebruik van anti-bloedstollingsmiddelen. Irene Miedema deed onderzoek naar veiligheidsaspecten van trombolyse.

Door de ontwikkeling van trombolyse is de zorg aan patiënten met een acuut herseninfarct de afgelopen decennia sterk verbeterd. De behandeling is echter alleen voor een selecte groep beschikbaar en is niet zonder risico’s.

Miedema bestudeerde een groep van ruim 700 patiënten. Zij vond dat trombolyse na drie maanden geen verbeterde klinische uitkomst gaf, wanneer deze patiënten voor het herseninfarct een bepaald soort antidepressivum (SSRI), een cholesterolverlagend middel (statine) of urinezuur gebruikten. De promovenda constateert dat dat ook het geval was wanneer de bloedsuikerspiegel bij aanvang van de behandeling te hoog was. Tot slot ontdekte ze dat behandeling met een vitamine K antagonist (een anti-bloedstollingsmiddel) bij patiënten met een normale of licht verhoogde bloedstollingswaarde leidde tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van een hersenbloeding.

Omdat trombolyse nog steeds de eerste keus behandeling is, is het voor de veiligheid van patiënten extra van belang dat artsen daarvoor de juiste patiënten selecteren. Deze uitkomsten kunnen daarbij helpen.

Irene Miedema (Franeker, 1987) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Miedema verrichte haar onderzoek tijdens haar aanstelling als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Miedema werkt als neuroloog in opleiding bij het UMCG.

printView this page in: English