Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie mw. J.S. Kovaleva: Microbiological safety in endoscope reprocessing

Wanneer:wo 27-03-2013 om 14:30

Promotie: mw. J.S. Kovaleva, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Microbiological safety in endoscope reprocessing

Promotor(s): prof.dr. J.E. Degener, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Beter protocol voor ontsmetting van endoscopen

Als een endoscoop niet goed schoongemaakt wordt bestaat de kans dat infecties van patiënt op patiënt worden overgedragen. UMCG-onderzoeker Julia Kovaleva bestudeerde welke bacterie de bron was voor een infectie onder verschillende patiënten en hoe flexibele endoscopen beter gedesinfecteerd kunnen worden. Een goede droogprocedure na de desinfectiefase blijkt hierbij van belang te zijn.

Kovaleva gaat in op infecties en kruisbesmettingen die verband houden met endoscopische procedures. Besmetting en infectie kunnen samenhangen met het niet effectief kunnen verwijderen van bacteriën in de biofilm in de endoscoop. Kovaleva ontwikkelde een in vitro model om de effecten van desinfectie met perazijnzuur en drogen met verwarmde lucht te testen op biofilmvorming door micro-organismen die ze isoleerde uit besmette endoscopen. De hoge effectiviteit en het belang van een droogprocedure na een desinfectiefase van flexibele endoscopen tegen verschillende micro-organismen in biofilms werd in deze studie aangetoond.

Biofilmvorming in een endoscoop kan leiden tot het falen van de desinfectie en besmetting en infecties bij patiënten die worden behandeld met flexibele endoscopen met een biofilm. Microbiologische monitoring van het hergebruik van flexibele endoscopen is geschikt om besmettingen op te sporen en infecties te voorkomen of te beperken bij patiënten na endoscopische procedures.

Julia Kovaleva (Rusland, 1978) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Gent. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdelingen Medische Microbiologie en Biomedische Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in het kader van de microbiologische veiligheid rond endoscopische procedures. Kovaleva is werkzaam als arts-microbioloog in opleiding op de afdeling Medische Microbiologie.

printView this page in: English