Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Mw. D.E. Vader-van Imhoff: The management of hyperbilirubinemia in preterm infants

Wanneer:ma 04-03-2013 om 16:15

Promotie: mw. D.E. Vader-van Imhoff, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The management of hyperbilirubinemia in preterm infants

Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos

Faculteit: Medische Wetenschappen

Landelijke richtlijn voor te vroeg geboren baby’s die geelzien

Alle intensive care units in Nederland waar te vroeg geboren baby’s worden behandeld, gebruiken vanaf nu dezelfde richtlijn en behandelgrenzen voor de behandeling van geelzien. Hiermee is gevolg gegeven aan een van de aanbevelingen uit het promotieonderzoek van Deirdre Vader-Van Imhoff. Het stellen van de diagnose en de behandeling van te vroeg geboren baby’s die geelzien is daarmee verbeterd.

De afbraakstof bilirubine – de stof die het geelzien veroorzaakt – komt bij alle baby’s vrij na de geboorte. Kinderen met teveel bilirubine gaan geel zien. Hoge waarden van vrij bilirubine in het bloed kunnen schade veroorzaken in de hersenen en tot blijvende ontwikkelingsstoornissen leiden. Bilirubine dat zich hecht aan het eiwit albumine is niet schadelijk, maar ongebonden bilirubine wel. Baby’s die geelzien worden behandeld met lichttherapie. Soms is een wisseltransfusie van het bloed nodig.

Vader-Van Imhoff stelde vast dat het niet zinvol is om het meten van de verhouding tussen bilirubine en albumine in het bloed op te nemen in de richtlijn. Ook vond zij dat minder bloedafnames nodig zijn omdat de hoeveelheid bilirubine via de huid gemeten kan worden. Door onder een luier, op de huid van de baby te meten, kan de methode ook worden gebruikt als baby’s lichttherapie krijgen.

Verder vond Vader-Van Imhoff dat artsen en verpleegkundigen op intensive care units de fototherapielamp vaak te ver van de baby afzetten waardoor behandeling van een te hoog bilirubine niet effectief was. Tot slot heeft het onderzoek opgeleverd dat de apparatuur om de hoeveelheid bilirubine in het bloed te meten geijkt is voor baby’s. De verschillende maatregelen hebben geleid tot een meer uniforme behandeling van te vroeg geboren baby’s die geelzien.

Deirdre Vader-Van Imhoff (Groningen, 1981) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij voerde haar onderzoek uit bij de afdeling Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw. Vader-Van Imhoff is inmiddels in Groningen in opleiding tot huisarts.

Zie ook het persbericht ZonMw Parel voor onderzoek naar geelzien bij te vroeg geboren baby’s over een prijs voor dit onderzoek voor Vader-van Imhoffs begeleider Peter Dijk, kinderarts-neonatoloog in het UMCG.

printView this page in: English