Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. J.H. Kedde: Sexual health of people with disability and chronic illness

Wanneer:wo 23-01-2013 om 14:30

Promotie: dhr. J.H. Kedde, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Sexual health of people with disability and chronic illness

Promotor(s): prof.dr. H.B.M. van de Wiel, prof.dr. W.C.M. Weijmar Schultz

Faculteit: Medische Wetenschappen

Na borstkanker: meer aandacht nodig voor seksualiteit

Een chronische ziekte of een lichamelijke beperking kan seksuele problemen veroorzaken. Het accepteren van de beperking of aandoening en het hervatten van het seksuele leven is een moeilijk en tijdrovend proces. De reguliere gezondheidszorg voorziet niet adequaat in de behoefte aan seksuele hulp, en hulpverleners lijken niet goed genoeg om te kunnen gaan met seksuele problemen. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Harald Kedde.

Uit dit promotieonderzoek naar jonge vrouwen met borstkanker blijkt dat zij na verloop van tijd weer seksueel actief worden. Aanvankelijk is dit vooral om de partner een plezier te doen, maar de vrouwen kunnen er zelf maar beperkt van genieten. Vooral het herstel van de subjectieve, individuele beleving van seksualiteit duurt lang. Dit hangt samen met het wel of niet kunnen of durven praten, de kwaliteit van de relatie en de fysieke belemmeringen ten gevolge van de behandeling.

Kedde stelt dat er niet alleen tijdens de behandeling, maar ook daarna bij de follow-up, op meer gestructureerde wijze aandacht moet komen voor seksualiteit. In het geval van jonge vrouwen met borstkanker lijkt die rol het best te kunnen worden gelegd bij nurse practitioners en gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen.

Harald Kedde (Hardenberg, 1973) studeerde algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek als buitenpromovendus in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksinstituut SHARE van het UMCG. Het onderzoek werd medegefinancierd door Rutgers WPF, AGIS zorgverzekeringen, de Borstkanker Vereniging Nederland en de Stichting Amazones. Kedde blijft ook na zijn promotie werkzaam als onderzoeker bij Rutgers WPF.

printView this page in: English