Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Productivity, firm heterogeneity, and policy reforms in Latin America

16 september 2010

Promotie: dhr. G.J. de Vries, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Productivity, firm heterogeneity, and policy reforms in Latin America

Promotor(s): prof.dr. M.P. Timmer

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Beleidshervorming en mislukte productiviteitsgroei in Latijns-Amerika

In 1982 werd Latijns-Amerika geteisterd door een schuldencrisis. Ter bestrijding hiervan werd de invloed van de overheid in de economie drastisch gereduceerd en vervangen door de competitieve krachten van een vrije markt. Toch leidden deze hervormingen niet tot grote economische groei. In zijn promotieonderzoek analyseerde Gaaitzen de Vries alternatieve groeistrategieën. Hij stelt dat men de relatie tussen beleid en productiviteit slechts kan begrijpen als de diversiteit van bedrijven wordt onderkend. Daarbij hebben in Brazilië een al te stringente regulering en een slechte infrastructuur de ontwikkeling van de detailhandel geblokkeerd. Ook waren er problemen bij het verkrijgen van krediet, waardoor de investeringen van specifiek kleine en middelgrote bedrijven verminderde. Tot slot zouden hervormingen in de bedrijfsregistratie, waardoor beginnende en informele bedrijven zich gemakkelijker kunnen registreren, de productiviteitsgroei bevorderen.

Gaaitzen de Vries (Drachten, 1981) studeerde algemene economie aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Groningse onderzoekschool SOM. Momenteel is De Vries als postdoc verbonden aan de vakgroep International Economics and Business van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    Ward Romeijnders appointed as Professor of Optimization under Uncertainty

    The Faculty of Economics and Business is pleased to announce that Ward Romeijnders has been appointed as Professor of Optimization under Uncertainty. The chair is situated within the Department of Operations.

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 12 april 2024

    Oratie Corine Noordhoff: Future ready retail

    Tijdens haar oratie zal Corine Noordhoff inzichten verschaffen in de fundamentele elementen om te overleven en je bedrijf aan te passen in de retailsector. Noordhoffs oratie vindt plaats op vrijdag 19 april 2024, 16:15 – 17:00, in de aula van het...